Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto naprawdę rozpływa się w ustach i świetnie łączy delikatną masę kokosową, słodkie figi oraz rześką galaretkę.

Składniki:

Składniki na masę; wielkość na tortownicę o średnicy 18 cm.

serek mascarpone 250 gramy
śmietanka 36% 200 mililitrów
wiórki kokosowe 10 łyżek
cukier puder 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki

Ponadto:

biszkopty okrągłe 16 sztuk
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
figi 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia

Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić i schłodzić w lodówce, aby odrobinę stężała.

Przygotowanie masy:
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym z wiórkami kokosowymi oraz sokiem z cytryny.

Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.

Na ciastkach ułożyć cienkie plasterki fig, rozsmarować masę kokosową, ponownie ułożyć figi i umieścić kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce.

Całość zalać resztą galaretki i wstawić do lodówki - do całkowitego jej zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 20:00
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak