Kokosowe ciasto z figami i galaretką bez pieczenia

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto naprawdę rozpływa się w ustach i świetnie łączy delikatną masę kokosową, słodkie figi oraz rześką galaretkę.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na masę; wielkość na tortownicę o średnicy 18 cm.

  • serek mascarpone

    250 gramy
  • śmietanka 36%

    200 mililitrów
  • wiórki kokosowe

    10 łyżek
  • cukier puder

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki

Ponadto:

  • biszkopty okrągłe

    16 sztuk
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • figi

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić i schłodzić w lodówce, aby odrobinę stężała.

Przygotowanie masy:
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym z wiórkami kokosowymi oraz sokiem z cytryny.

Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.

Na ciastkach ułożyć cienkie plasterki fig, rozsmarować masę kokosową, ponownie ułożyć figi i umieścić kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce.

Całość zalać resztą galaretki i wstawić do lodówki - do całkowitego jej zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 20:00
Dobre to jest. Głos oddany.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat