sernik "makowa figa"

sernik "makowa figa"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    500 g
  • rodzynki

    100 g
  • skórka z cytryny

  • skórka pomarańczowa

  • figi

    100 g
  • morele suszone

    50 g
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • zaparzona mocna kawa

    50 ml
  • herbatniki

    100 g
  • migdały siekane

    2 łyżeczki
  • twaróg zmielony

    600 g
  • margaryna

    1/2 kostki
  • cukier puder

    4 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • skórka z cytryny

  • skórka pomarańczowa

  • sok z pomarańczy

  • jajka

    3 szt
  • kajmak

    2 łyżki
  • mleko

    1,5 łyżki
  • figi

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

spód: mak zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny, namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna kostkę morelami i figami, miodem, migdałami i kawą. Na sam koniec wymieszać z herbatnikami zmielonymi na "piasek". Masa makowa powinna być wilgotna. Jeśli całość wydaje się sucha, należy dodać więcej kawy. Masą wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok.10minut w 180C.

masa: margarynę zmiksować z cukrem pudrem, twaróg zmielić dwukrotnie, dodawać do masy, następnie dodawać po jajku, miksować. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny, wycisnąć sok z pomarańczy i dodać wanilię. Masę przełożyć na podpieczony spód. Tortownicę owinąć folią aluminiową, ułożyć na kratce piekarnikowej, zaś do najgłębszej blaszki nalać wody ok. 3 szklanki i piec sernik przez 15minut w 180C, a następnie zmniejszyć temp. do 160C i piec w takiej temp. ok. 50 minut.Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

*W przypadku zwiększenia składników i rozmiaru tortownicy, czas pieczenia w temp. 160C będzie dłuższy o ok.20-30 minut.
wierzch: w małym garnuszku podgrzać masę kajmakową z mlekiem, ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Ciepłą wyłożyć na przestudzony sernik. Udekorować figami obtoczonymi w cukrze pudrze oraz czekoladowymi kropelkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

staropolanka5

21.11.2015 22:20
fajna propozycja sernika

Ada-Gaba

07.04.2015 19:20
apetyczny serniczek

foczka-ks

23.03.2015 08:13
sernik mniam mniam

kloruś

13.12.2014 21:52
Chętnie bym skosztowała!

Krystyna32

13.12.2014 10:15
wygląda pysznie

krokus

13.12.2014 10:06
apetyczny serniczek

Edith85

13.12.2014 09:55
pięknie wygląda :)

Motorek

13.12.2014 09:32
wygląda super

ben-ka

13.12.2014 09:28
Oj ale to musi być pyszny sernik!:)

Renata22

13.12.2014 09:22
Dziękuję wszystkim! ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat