Doradca Smaku XI: Kurczak duszony z figami, odc. 18

odc. 18 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Kurczak duszony z figami, odc. 18

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kurczak, ale nieco inaczej bo duszony z figami, daktylami i rodzynkami, czyli na słodko. Kuchnia francuska w ciekawym, nieoczywistym wydaniu.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurczak:

  • piersi z kurczaka

    4 szt.
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • miód

    50 ml

Sos:

  • czosnek

    2 ząbki
  • biała cebula

    1 szt.
  • suszone figi

    3 szt.
  • daktyle

    3 szt.
  • rodzynki

    1 garść
  • masło klarowane

    20 g
  • wino czerwone wytrawne

    3/4 szklanki
  • rosół z kury

    1/4 szklanki
  • puree ze świeżych pomidorów

    250 g
  • migdały

    1 garść
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka

Do smaku:

  • papryka węgierska mielona

  • imbir mielony

  • rozmaryn suszony

  • cynamon mielony

  • chili pieprz cayenne

  • sól morska

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

    1 gałązka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty dodajemy kolejno do miski, mieszamy. Umytego wcześniej kurczaka wkładamy do marynaty, moczymy z każdej strony nie brudząc kostek. Odkładamy na chwilę, aby się zamarynował. 

W międzyczasie przygotowujemy sos. Siekamy czosnek w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę. Suszone figi kroimy wzdłuż w paseczki, daktyle zaś kroimy na połówki. Do rozgrzanego garnka dodajemy masło klarowane, cebulę i czosnek. Mieszamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy wytrawne czerwone wino, następnie odrobinę rosołu z kury. Mieszamy i gotujemy około 1-2 minuty. Po odparowaniu wina dodajemy purre z pomidorów, dokładnie mieszkamy. Do smaku dodajemy cynamon, mieszamy. Zamarynowaną pierś wykładamy od strony skóry na rozgrzaną patelnię. Obsmażamy mięso z obu stron, aby skóra się wytopiła. Dodajemy sos z garnka, tak aby mięso było widoczne. Dusimy około 20minut. Dodajemy do mięsa figi tak, aby trafiły do sosu, następnie daktyle oraz kilka sztuk rodzynek. Dla chrupkości dodajemy migdały. Dla smaku przyprawiamy szczyptą soli. Dla ostrości dodajemy chilii pieprz cayenne. 

Podanie:

Przekładamy kurczaka na talerz i dekorujemy gałązką natki pietruszki.

Doradca Smaku
Kurczaka zaczynamy smażyć od strony skóry, tak aby wytopił się z niej tłuszcz. Zamiast daktyli możemy użyć suszonych śliwek, a zamiast rodzynek mechunkę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat