Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kurczak duszony z figami, odc. 18
Wszystkie składniki marynaty dodajemy kolejno do miski, mieszamy. Umytego wcześniej kurczaka wkładamy do marynaty, moczymy z każdej strony nie brudząc kostek. Odkładamy na chwilę, aby się zamarynował.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Siekamy czosnek w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę. Suszone figi kroimy wzdłuż w paseczki, daktyle zaś kroimy na połówki. Do rozgrzanego garnka dodajemy masło klarowane, cebulę i czosnek. Mieszamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy wytrawne czerwone wino, następnie odrobinę rosołu z kury. Mieszamy i gotujemy około 1-2 minuty. Po odparowaniu wina dodajemy purre z pomidorów, dokładnie mieszkamy. Do smaku dodajemy cynamon, mieszamy. Zamarynowaną pierś wykładamy od strony skóry na rozgrzaną patelnię. Obsmażamy mięso z obu stron, aby skóra się wytopiła. Dodajemy sos z garnka, tak aby mięso było widoczne. Dusimy około 20minut. Dodajemy do mięsa figi tak, aby trafiły do sosu, następnie daktyle oraz kilka sztuk rodzynek. Dla chrupkości dodajemy migdały. Dla smaku przyprawiamy szczyptą soli. Dla ostrości dodajemy chilii pieprz cayenne.
Podanie:
Przekładamy kurczaka na talerz i dekorujemy gałązką natki pietruszki.