Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Kurczak duszony z figami, odc. 18

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(67)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kurczak, ale nieco inaczej bo duszony z figami, daktylami i rodzynkami, czyli na słodko. Kuchnia francuska w ciekawym, nieoczywistym wydaniu.

Składniki:

Kurczak:

piersi z kurczaka 4 szt.
olej rzepakowy 1/2 szklanki
miód 50 ml

Sos:

czosnek 2 ząbki
cebula biała 1 szt.
suszone figi 3 szt.
daktyle 3 szt.
rodzynki 1 garść
masło klarowane 20 g
wino czerwone wytrawne 3/4 szklanki
rosół z kury 1/4 szklanki
puree ze świeżych pomidorów 250 g
migdały 1 garść
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Do smaku:

Papryka węgierska słodka mielona Prymat
Imbir mielony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Cynamon mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Do dekoracji:

natka pietruszki 1 gałązka

Porada

Kurczaka zaczynamy smażyć od strony skóry, tak aby wytopił się z niej tłuszcz. Zamiast daktyli możemy użyć suszonych śliwek, a zamiast rodzynek mechunkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kurczak duszony z figami, odc. 18

Wszystkie składniki marynaty dodajemy kolejno do miski, mieszamy. Umytego wcześniej kurczaka wkładamy do marynaty, moczymy z każdej strony nie brudząc kostek. Odkładamy na chwilę, aby się zamarynował. 

W międzyczasie przygotowujemy sos. Siekamy czosnek w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę. Suszone figi kroimy wzdłuż w paseczki, daktyle zaś kroimy na połówki. Do rozgrzanego garnka dodajemy masło klarowane, cebulę i czosnek. Mieszamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy wytrawne czerwone wino, następnie odrobinę rosołu z kury. Mieszamy i gotujemy około 1-2 minuty. Po odparowaniu wina dodajemy purre z pomidorów, dokładnie mieszkamy. Do smaku dodajemy cynamon, mieszamy. Zamarynowaną pierś wykładamy od strony skóry na rozgrzaną patelnię. Obsmażamy mięso z obu stron, aby skóra się wytopiła. Dodajemy sos z garnka, tak aby mięso było widoczne. Dusimy około 20minut. Dodajemy do mięsa figi tak, aby trafiły do sosu, następnie daktyle oraz kilka sztuk rodzynek. Dla chrupkości dodajemy migdały. Dla smaku przyprawiamy szczyptą soli. Dla ostrości dodajemy chilii pieprz cayenne. 

Podanie:

Przekładamy kurczaka na talerz i dekorujemy gałązką natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak