Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27
Kroki postępowania
W międzyczasie przygotowujemy chipsy z boczku. Plastry boczku wykładamy na papier i wypiekamy w piekarniku ok. 10 min. w 160 °C.
Ser żółty (może być gouda, tylżycki) kroimy na 9 plasterków, a serek pleśniowy w 9 plasterków. Z lodówki wyjmujemy figi – 6 sztuk i kroimy w ćwiartki.
Grzanki przewracamy na patelni na drugą stronę. Podpieczoną stronę smarujemy musztardą, na wierzch kładziemy po 2 plasterki sera żółtego i camembert. Na sery kładziemy konfiturę z cebuli oraz chipy z boczku. Gdy serki się roztopią, grzanki dekorujemy figami, świeżą miętą oraz posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.