Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
bagietka
wieloziarnista -
woda
2 l -
włoszczyzna
1 pęczek -
cebula
1 -
rosół warzywny
Kucharek -
cebula czerwona
5 -
miód wielokwiatowy
1 łyżka -
skórka z cytryny
-
ocet balsamiczny
50 ml -
boczek wędzony
12 plastrów -
ser żółty
50 g -
ser camembert
150 g -
masło klarowane
100 g -
figi
6 -
Musztarda czeska Prymat
-
olej do smażenia
-
mięta
Do smaku
-
ziele angielskie
-
Goździki całe Prymat
-
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27
Kroki postępowania

W międzyczasie przygotowujemy chipsy z boczku. Plastry boczku wykładamy na papier i wypiekamy w piekarniku ok. 10 min. w 160 °C.


Ser żółty (może być gouda, tylżycki) kroimy na 9 plasterków, a serek pleśniowy w 9 plasterków. Z lodówki wyjmujemy figi – 6 sztuk i kroimy w ćwiartki.
Grzanki przewracamy na patelni na drugą stronę. Podpieczoną stronę smarujemy musztardą, na wierzch kładziemy po 2 plasterki sera żółtego i camembert. Na sery kładziemy konfiturę z cebuli oraz chipy z boczku. Gdy serki się roztopią, grzanki dekorujemy figami, świeżą miętą oraz posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Komentarze (1)