Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27

5.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

bagietka wieloziarnista
woda 2 l
włoszczyzna 1 pęczek
cebula 1
rosół warzywny Kucharek
cebula czerwona 5
miód wielokwiatowy 1 łyżka
skórka z cytryny
ocet balsamiczny 50 ml
boczek wędzony 12 plastrów
ser żółty 50 g
ser camembert 150 g
masło klarowane 100 g
figi 6
Musztarda czeska Prymat
olej do smażenia
mięta

Do smaku

ziele angielskie
Goździki całe Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy włoszczyznę i dwie połówki opieczonej cebuli, doprawiamy kostką rosołu warzywnego. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Czerwoną cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. W trakcie dodajemy ziele angielskie mielone i sól.
W międzyczasie przygotowujemy chipsy z boczku. Plastry boczku wykładamy na papier i wypiekamy w piekarniku ok. 10 min. w 160 °C.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27 foto
2
Do cebuli na patelni dodajemy kolejne składniki. Goździki mielimy w młynku do kawy i około pół łyżeczki dodajemy do cebuli. Następnie mieszamy i podlewamy bulionem z garnka (2 chochle). Kiedy bulion odparuje, smak zostanie w cebuli. Następnie dodajemy na patelnie odrobinę świeżo startej skórki z cytryny, octu balsamicznego i miodu wielokwiatowego. Chwile wszystko razem dusimy. Konfiturę przekładamy do miski i zaczynamy przygotowywać pajdy z bagietki.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27 foto
3
Bagietkę kroimy pod skosem tworząc długie pajdy, które trafiają na patelnię. Najpierw smarujemy pajdy po obydwu stronach, masłem klarowanym w temperaturze pokojowej i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy pajdki się podsmażają, kroimy sery.
Ser żółty (może być gouda, tylżycki) kroimy na 9 plasterków, a serek pleśniowy w 9 plasterków. Z lodówki wyjmujemy figi – 6 sztuk i kroimy w ćwiartki.
Grzanki przewracamy na patelni na drugą stronę. Podpieczoną stronę smarujemy musztardą, na wierzch kładziemy po 2 plasterki sera żółtego i camembert. Na sery kładziemy konfiturę z cebuli oraz chipy z boczku. Gdy serki się roztopią, grzanki dekorujemy figami, świeżą miętą oraz posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 20.04.2017 10:04
ciekawa propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak