Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27

odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • bagietka

    wieloziarnista
  • woda

    2 l
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • cebula

    1
  • rosół warzywny

    Kucharek
  • cebula czerwona

    5
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • skórka z cytryny

  • ocet balsamiczny

    50 ml
  • boczek wędzony

    12 plastrów
  • ser żółty

    50 g
  • ser camembert

    150 g
  • masło klarowane

    100 g
  • figi

    6
  • Musztarda czeska

  • olej do smażenia

  • mięta

Do smaku

  • ziele angielskie

  • goździki całe

  • sól

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27 foto
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy włoszczyznę i dwie połówki opieczonej cebuli, doprawiamy kostką rosołu warzywnego. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Czerwoną cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. W trakcie dodajemy ziele angielskie mielone i sól.
W międzyczasie przygotowujemy chipsy z boczku. Plastry boczku wykładamy na papier i wypiekamy w piekarniku ok. 10 min. w 160 °C.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27 foto
Do cebuli na patelni dodajemy kolejne składniki. Goździki mielimy w młynku do kawy i około pół łyżeczki dodajemy do cebuli. Następnie mieszamy i podlewamy bulionem z garnka (2 chochle). Kiedy bulion odparuje, smak zostanie w cebuli. Następnie dodajemy na patelnie odrobinę świeżo startej skórki z cytryny, octu balsamicznego i miodu wielokwiatowego. Chwile wszystko razem dusimy. Konfiturę przekładamy do miski i zaczynamy przygotowywać pajdy z bagietki.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27 foto
Bagietkę kroimy pod skosem tworząc długie pajdy, które trafiają na patelnię. Najpierw smarujemy pajdy po obydwu stronach, masłem klarowanym w temperaturze pokojowej i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy pajdki się podsmażają, kroimy sery.
Ser żółty (może być gouda, tylżycki) kroimy na 9 plasterków, a serek pleśniowy w 9 plasterków. Z lodówki wyjmujemy figi – 6 sztuk i kroimy w ćwiartki.
Grzanki przewracamy na patelni na drugą stronę. Podpieczoną stronę smarujemy musztardą, na wierzch kładziemy po 2 plasterki sera żółtego i camembert. Na sery kładziemy konfiturę z cebuli oraz chipy z boczku. Gdy serki się roztopią, grzanki dekorujemy figami, świeżą miętą oraz posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

20.04.2017 10:04
ciekawa propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat