odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • bagietka

    wieloziarnista
  • woda

    2 l
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • cebula

    1
  • rosół warzywny

    Kucharek
  • cebula czerwona

    5
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • skórka z cytryny

  • ocet balsamiczny

    50 ml
  • boczek wędzony

    12 plastrów
  • ser żółty

    50 g
  • ser camembert

    150 g
  • masło klarowane

    100 g
  • figi

    6
  • Musztarda czeska Prymat

  • olej do smażenia

  • mięta

Do smaku

  • ziele angielskie

  • Goździki całe Prymat

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27 foto
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy włoszczyznę i dwie połówki opieczonej cebuli, doprawiamy kostką rosołu warzywnego. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Czerwoną cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. W trakcie dodajemy ziele angielskie mielone i sól.
W międzyczasie przygotowujemy chipsy z boczku. Plastry boczku wykładamy na papier i wypiekamy w piekarniku ok. 10 min. w 160 °C.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27 foto
Do cebuli na patelni dodajemy kolejne składniki. Goździki mielimy w młynku do kawy i około pół łyżeczki dodajemy do cebuli. Następnie mieszamy i podlewamy bulionem z garnka (2 chochle). Kiedy bulion odparuje, smak zostanie w cebuli. Następnie dodajemy na patelnie odrobinę świeżo startej skórki z cytryny, octu balsamicznego i miodu wielokwiatowego. Chwile wszystko razem dusimy. Konfiturę przekładamy do miski i zaczynamy przygotowywać pajdy z bagietki.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Pajda chleba z konfiturą z czerwonej cebuli i figą, odc. 27 foto
Bagietkę kroimy pod skosem tworząc długie pajdy, które trafiają na patelnię. Najpierw smarujemy pajdy po obydwu stronach, masłem klarowanym w temperaturze pokojowej i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy pajdki się podsmażają, kroimy sery.
Ser żółty (może być gouda, tylżycki) kroimy na 9 plasterków, a serek pleśniowy w 9 plasterków. Z lodówki wyjmujemy figi – 6 sztuk i kroimy w ćwiartki.
Grzanki przewracamy na patelni na drugą stronę. Podpieczoną stronę smarujemy musztardą, na wierzch kładziemy po 2 plasterki sera żółtego i camembert. Na sery kładziemy konfiturę z cebuli oraz chipy z boczku. Gdy serki się roztopią, grzanki dekorujemy figami, świeżą miętą oraz posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 20.04.2017 10:04
ciekawa propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat