Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny orzechowo-kokosowe z figami i polewą czekoladową

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Muffinki są przepyszne, mocno wilgotne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Ich orzechowo-kokosowy smak idealnie komponuje się ze świeżymi figami i tym samym tworzy ciastko, któremu naprawdę trudno jest się oprzeć.

Składniki:

Składniki na 8 sztuk:

mleko kokosowe 0.5 szklanki
olej 2 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka 0.5 szklanki
mąka orzechowa 0.5 szklanki
wiórki kokosowe 0.33 szklanki
cukier 0.33 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki
figi 3 sztuki

Składniki na polewę:

czekolada gorzka 20 gramów
masło 82% 10 gramów
mleko 10 mililitrów

Porada

Użyłam mąki żytniej typ 720. Zamiast mąki orzechowej można użyć bardzo drobno zmielonych orzeszków ziemnych.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny orzechowo-kokosowe z figami i polewą czekoladową

W pierwszej misce należy wymieszać jajko, mleko oraz olej, a w drugiej - obie mąki, wiórki, cukier, proszek do pieczenia i sodę.

Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)

Na końcu do masy wmieszać figi - uprzednio pokrojone w kostkę.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, do tzw. "suchego patyczka", w temperaturze 190 stopni -piekłam w piekarniku gazowym.

Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przygotować polewę. Czekoladę roztopić z mlekiem oraz masłem i wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową polewą udekorować ostudzone ciastka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 20:00
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak