Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny orzechowo-kokosowe z figami i polewą czekoladową
W pierwszej misce należy wymieszać jajko, mleko oraz olej, a w drugiej - obie mąki, wiórki, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do masy wmieszać figi - uprzednio pokrojone w kostkę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, do tzw. "suchego patyczka", w temperaturze 190 stopni -piekłam w piekarniku gazowym.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przygotować polewę. Czekoladę roztopić z mlekiem oraz masłem i wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową polewą udekorować ostudzone ciastka.