Muffiny orzechowo-kokosowe z figami i polewą czekoladową

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Muffinki są przepyszne, mocno wilgotne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Ich orzechowo-kokosowy smak idealnie komponuje się ze świeżymi figami i tym samym tworzy ciastko, któremu naprawdę trudno jest się oprzeć.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na 8 sztuk:

  • mleko kokosowe

    0.5 szklanki
  • olej

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    0.5 szklanki
  • mąka orzechowa

    0.5 szklanki
  • wiórki kokosowe

    0.33 szklanki
  • cukier

    0.33 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • figi

    3 sztuki

Składniki na polewę:

  • czekolada gorzka

    20 gramów
  • masło 82%

    10 gramów
  • mleko

    10 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W pierwszej misce należy wymieszać jajko, mleko oraz olej, a w drugiej - obie mąki, wiórki, cukier, proszek do pieczenia i sodę.

Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)

Na końcu do masy wmieszać figi - uprzednio pokrojone w kostkę.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, do tzw. "suchego patyczka", w temperaturze 190 stopni -piekłam w piekarniku gazowym.

Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przygotować polewę. Czekoladę roztopić z mlekiem oraz masłem i wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową polewą udekorować ostudzone ciastka.

Diana Rusiłowicz
Użyłam mąki żytniej typ 720. Zamiast mąki orzechowej można użyć bardzo drobno zmielonych orzeszków ziemnych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 20:00
Dobre to jest. Głos oddany.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat