Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym
Jak rozgrzać się w chłodne dni? Przygotowując kremową zupę z batatów! Zupa ma aksamitną konsystencję, intensywny kolor i wyrazisty smak, który dodatkowo podbijamy dodatkiem jalapeno i sezamu. Można podać ją z chrupiącą bagietką lub ziołowymi grzankami, choć sama w sobie jest bardzo pożywna. Sprawdzi się również kolejnego dnia jako lunch do pracy. Sprawdź jak zrobić zupę z batatów!
JAK PRZYGOTOWAĆ ZUPĘ KREM Z BATATÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Bataty pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 30 minut.
Po tym czasie obieramy je ze skóry, kroimy w mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek chwilę smażymy na oleju, dodajemy do nich bataty, smażymy minutę.
Podgrzewamy bulion, dodajemy bataty, gotujemy 5 minut.
Studzimy całość, blendujemy na gładki krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, imbirem i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, dodajemy mleko kokosowe.
Podajemy z jalapeno i sezamem.