Przepis i sposób przygotowania na: Krem z brokułów z musztardowym kurczakiem, DS XVIII odc. 32
Zupy krem warzywne są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych. Jeśli szukacie przepisu na sycącą zupę, która pozwoli Wam cieszyć się smakiem, to krem z brokułów będzie doskonałym wyborem!
Sposób przygotowania
Marynata:
W misce mieszamy przyprawy: paprykę słodką, wędzoną, musztardę czeską, olej i sos sojowy. Kurczaka smarujemy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut. Kurczaka wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku na funkcji parowej, temperatura 180 stopni, czas 20 minut.
(standardowy piekarnik: 20 minut, 180 stopni, funkcja pieczenia góra dół).
Cebulę i czosnek siekamy na małe kawałki. Marchewkę i ziemniaki kroimy na równe kawałki.
Brokuł dzielimy na małe różyczki. Rozgrzewamy garnek i wlewamy olej. Następnie dodajemy cebulę i czosnek. Przyprawiamy pieprzem ziołowym Prymat. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i zalewamy wywarem z jarzyn. Dodajemy ziele angielskie Prymat i liście laurowe. Gotujemy przez 12 minut. Po tym czasie z zupy wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe. Śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy. Całość miksujemy na gładki krem.
Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów.
Zupę krem podajemy z pokrojonym kurczakiem z dodatkiem płatków migdałowych oraz zieloną pietruszką.