Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z brokułów z musztardowym kurczakiem, DS XVIII odc. 32

5.0
(60)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Podobno krem z brokułów można przygotować szybciej niż trwa zamówienie i dowóz pizzy. W końcu jednym z głównych zalet zup kremów jest ich łatwość i szybkość przygotowania. Wystarczy pokroić i ugotować w bulionie warzywa, a następnie doprawić i zmiksować je na gładki krem i... gotowe!

Składniki:

brokuł 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2-3 ząbki
marchewka 2 sztuki
ziemniaki 3 sztuki
wywar warzywny 1 litr
śmietana 18% 100 mililitrów
liście laurowe 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
piersi z kurczaka 2 sztuki
natka pietruszki garść
płatki migdałowe garść
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Musztarda czeska Prymat 2 łyżeczki
olej rzepakowy 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z brokułów z musztardowym kurczakiem, DS XVIII odc. 32

Zupy krem warzywne są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych. Jeśli szukacie przepisu na sycącą zupę, która pozwoli Wam cieszyć się smakiem, to krem z brokułów będzie doskonałym wyborem!

Sposób przygotowania

1

Marynata:
W misce mieszamy przyprawy: paprykę słodką, wędzoną, musztardę czeską, olej i sos sojowy. Kurczaka smarujemy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut. Kurczaka wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku na funkcji parowej, temperatura 180 stopni, czas 20 minut.
(standardowy piekarnik: 20 minut, 180 stopni, funkcja pieczenia góra dół).

2

Cebulę i czosnek siekamy na małe kawałki. Marchewkę i ziemniaki kroimy na równe kawałki.

Brokuł dzielimy na małe różyczki. Rozgrzewamy garnek i wlewamy olej. Następnie dodajemy cebulę i czosnek. Przyprawiamy pieprzem ziołowym Prymat. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i zalewamy wywarem z jarzyn. Dodajemy ziele angielskie Prymat i liście laurowe. Gotujemy przez 12 minut. Po tym czasie z zupy wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe. Śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy. Całość miksujemy na gładki krem.

3

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów.

Zupę krem podajemy z pokrojonym kurczakiem z dodatkiem płatków migdałowych oraz zieloną pietruszką.

Zupa krem z warzyw to idealne danie dla wegetarian, wegan i miłośników zdrowego stylu życia. Pieczonego kurczaka można śmiało zastąpić innym dodatkiem, np. tofu. Koniecznie przetestujcie ten przepis na krem z brokułów i dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakuje!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak