odc. 7 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Zupa krem z pieczonych papryk z dipem, odc. 7

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Aromatyczna zupa krem z pieczonych papryk, podana z odrobiną dipu, to pomysł na wyśmienity obiad lub lunch - nie tylko dla wegetarian!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • papryka czerwona

    6 sztuk
  • oliwa

    6 łyżek
  • biała część pora

    1 sztuka
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • bulion

    1 litr
  • serek mascarpone

    2 łyżki

Dip:

  • orzechy nerkowca

    2 łyżki
  • prażone ziarna słonecznika

    2 łyżki
  • bazylia świeża

    kilka liści
  • dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem

    3 łyżki

Do dekoracji:

  • bazylia świeża

    kilka liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przygotowania kremu z czerwonej papryki będzie potrzebny aromatyczny bulion warzywny bądź inny. Ugotujmy wcześniej taki, jaki lubimy najbardziej.

1. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną pergaminem. Układamy na niej papryki w całości i polewamy je trzema łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C na godzinę.

2. Kroimy pora i cebulę. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w grubą kostkę.

3. Wyciągnięte z piekarnika papryki nakrywamy folią aluminiową i pozostawiamy na dwie minuty.

4. Gdy przestygną, przekrawamy je na połówki lub ćwiartki, zdejmujemy skórkę i czyścimy warzywa z gniazd nasiennych.

5. Papryki rozkładamy na blacie i oprószamy pieprzem ziołowym.

6. Do garnka wlewamy trzy łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i por. Smażymy dwie minuty do zeszklenia.

7. Następnie przekładamy pomidory oraz wsypujemy czosnek niedźwiedzi, dodajmy papryki i dokładnie mieszamy. Po chwili doprawiamy papryką słodką i łączymy wszystkie składniki naszej zupy. Dusimy dwie minuty.

8. Dolewamy bulion warzywny, mieszamy całość i ponownie dusimy kilka minut, aż warzywa będą miękkie.

9. Wyłączamy palnik, dodajemy ser mascarpone i miksujemy zupę na gładki krem. 

Dip:

Siekamy orzechy nerkowca i wrzucamy do miski. Dodajemy pestki słonecznika, posiekaną bazylię oraz dip śmietanowy i dokładnie mieszamy. 

Sposób podania:

Paprykowy krem przekładamy do głębokiego talerza. Układamy na nim łyżkę dipu i dekorujemy listkiem bazylii.

Doradca Smaku
Dzięki przykryciu gorących, upieczonych papryk folią aluminiową w łatwy sposób ściągniemy z nich skórę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat