Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Zupa krem z pieczonych papryk z dipem, odc. 7

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(92)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Aromatyczna zupa krem z pieczonych papryk, podana z odrobiną dipu, to pomysł na wyśmienity obiad lub lunch - nie tylko dla wegetarian!

Składniki:

Składniki:

papryka czerwona
6 sztuk
oliwa
6 łyżek
biała część pora
1 sztuka
pomidor malinowy
1 sztuka
Pieprz ziołowy mielony Prymat
0.5 łyżeczki
Sklep Prymat
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
bulion
1 litr
serek mascarpone
2 łyżki

Dip:

orzechy nerkowca
2 łyżki
prażone ziarna słonecznika
2 łyżki
bazylia świeża
kilka liści
dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem
3 łyżki

Do dekoracji:

bazylia świeża
kilka liści

Porada

Dzięki przykryciu gorących, upieczonych papryk folią aluminiową w łatwy sposób ściągniemy z nich skórę.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Zupa krem z pieczonych papryk z dipem, odc. 7

Do przygotowania kremu z czerwonej papryki będzie potrzebny aromatyczny bulion warzywny bądź inny. Ugotujmy wcześniej taki, jaki lubimy najbardziej.

1. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną pergaminem. Układamy na niej papryki w całości i polewamy je trzema łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C na godzinę.

2. Kroimy pora i cebulę. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w grubą kostkę.

3. Wyciągnięte z piekarnika papryki nakrywamy folią aluminiową i pozostawiamy na dwie minuty.

4. Gdy przestygną, przekrawamy je na połówki lub ćwiartki, zdejmujemy skórkę i czyścimy warzywa z gniazd nasiennych.

5. Papryki rozkładamy na blacie i oprószamy pieprzem ziołowym.

6. Do garnka wlewamy trzy łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i por. Smażymy dwie minuty do zeszklenia.

7. Następnie przekładamy pomidory oraz wsypujemy czosnek niedźwiedzi, dodajmy papryki i dokładnie mieszamy. Po chwili doprawiamy papryką słodką i łączymy wszystkie składniki naszej zupy. Dusimy dwie minuty.

8. Dolewamy bulion warzywny, mieszamy całość i ponownie dusimy kilka minut, aż warzywa będą miękkie.

9. Wyłączamy palnik, dodajemy ser mascarpone i miksujemy zupę na gładki krem. 

Dip:

Siekamy orzechy nerkowca i wrzucamy do miski. Dodajemy pestki słonecznika, posiekaną bazylię oraz dip śmietanowy i dokładnie mieszamy. 

Sposób podania:

Paprykowy krem przekładamy do głębokiego talerza. Układamy na nim łyżkę dipu i dekorujemy listkiem bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak