Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Orientalny bulion z krewetkami, odc. 22
Czosnek, cebulę i szczypiorek siekamy. Grzybki shimeji rozdzielamy palcami na pojedyncze sztuki, trawę cytrynową przecinamy wzdłuż. Dodajemy ostrą papryczkę. Garnek rozgrzewamy, wlewamy olej sezamowy, dodajemy czosnek, cebulę, papryczkę chili, trawę cytrynową, 1 laskę cynamonu, grzyby shimeji i grzyby enoki, 30 g kiełków soi, wlewamy sos sojowy, sos rybny, doprawiamy imbirem. Wlewamy wcześniej przygotowany wywar (porcja kurczaka, włoszczyzna, trawa cytrynowa, 1/2 korzenia imbiru; gotowany przez około 3 godziny) i mieszamy do zagotowania.
Olej sezamowy wlewamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy krewetki z dwóch stron przez około 2 minuty i doprawiamy chili pieprzem cayenne. Dodajemy posiekany szczypiorek, wyłączamy gaz i mieszamy patelnią. Na talerzu układamy świeże kiełki soi, wykładamy 4 krewetki, dekorujemy je podsmażonym szczypiorkiem i kiełkami słodkiego groszku, wlewamy bulion z grzybami i chili, posypujemy czarnym sezamem. Siekamy kolendrę i posypujemy nią całe danie.