Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
szczypiorek
1 pęczek -
grzyby shimeji
1 pęczek -
grzybki enoki
1 pęczek -
trawa cytrynowa
-
papryczka chilli
1 sztuka -
olej sezamowy
30 mililitrów -
kiełki sojowe
100 gramów -
sos sojowy
50 mililitrów -
sos rybny
30 mililitrów -
wywar (szczegóły w przepisie)
1 litr -
krewetki Black Tiger
8 sztuk -
olej sezamowy
30 mililitrów
Do dekoracji:
-
kiełki groszku cukrowego
-
czarny sezam
-
kolendra posiekana
Do smaku:
-
Cynamon cały Prymat
-
Imbir mielony Prymat
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Orientalny bulion z krewetkami, odc. 22
Czosnek, cebulę i szczypiorek siekamy. Grzybki shimeji rozdzielamy palcami na pojedyncze sztuki, trawę cytrynową przecinamy wzdłuż. Dodajemy ostrą papryczkę. Garnek rozgrzewamy, wlewamy olej sezamowy, dodajemy czosnek, cebulę, papryczkę chili, trawę cytrynową, 1 laskę cynamonu, grzyby shimeji i grzyby enoki, 30 g kiełków soi, wlewamy sos sojowy, sos rybny, doprawiamy imbirem. Wlewamy wcześniej przygotowany wywar (porcja kurczaka, włoszczyzna, trawa cytrynowa, 1/2 korzenia imbiru; gotowany przez około 3 godziny) i mieszamy do zagotowania.
Olej sezamowy wlewamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy krewetki z dwóch stron przez około 2 minuty i doprawiamy chili pieprzem cayenne. Dodajemy posiekany szczypiorek, wyłączamy gaz i mieszamy patelnią. Na talerzu układamy świeże kiełki soi, wykładamy 4 krewetki, dekorujemy je podsmażonym szczypiorkiem i kiełkami słodkiego groszku, wlewamy bulion z grzybami i chili, posypujemy czarnym sezamem. Siekamy kolendrę i posypujemy nią całe danie.
Przed usmażeniem krewetek należy się upewnić, że są oczyszczone. Krewetki nieoczyszczone np. z jelit mogą spowodować, że danie będzie gorzkie. Trawę cytrynową przed dodaniem do dania przekrawamy na pół i ostukujemy nożem. Spowoduje to uwolnienie się cytrynowego aromatu. Przed ugotowaniem grzybów należy odciąć grzyby od ich nasady. Grzyby te mimo gotowania pozostają chrupiące i nadają ciekawej tekstury.![]()
Komentarze (0)