Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Orientalny bulion z krewetkami, odc. 22

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(63)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Orientalny bulion z krewetkami to doskonała alternatywa dla tradycyjnego, polskiego rosołu. Rozgrzewająca zupa zaskoczy nas nieco innymi smakami niż te, do których przywykliśmy m.in. za sprawą trawy cytrynowej, chili, grzybków shimeji i enoki, a także sosów sojowego i rybnego. Raz na jakiś czas na pewno warto wprowadzić nieco różnorodności do naszej kuchni.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
szczypiorek 1 pęczek
grzyby shimeji 1 pęczek
grzybki enoki 1 pęczek
trawa cytrynowa
papryczka chilli 1 sztuka
olej sezamowy 30 mililitrów
kiełki sojowe 100 gramów
sos sojowy 50 mililitrów
sos rybny 30 mililitrów
wywar (szczegóły w przepisie) 1 litr
krewetki Black Tiger 8 sztuk
olej sezamowy 30 mililitrów

Do dekoracji:

kiełki groszku cukrowego
czarny sezam
kolendra posiekana

Do smaku:

Cynamon cały Prymat
Imbir mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Porada

Przed usmażeniem krewetek należy się upewnić, że są oczyszczone. Krewetki nieoczyszczone np. z jelit mogą spowodować, że danie będzie gorzkie. Trawę cytrynową przed dodaniem do dania przekrawamy na pół i ostukujemy nożem. Spowoduje to uwolnienie się cytrynowego aromatu. Przed ugotowaniem grzybów należy odciąć grzyby od ich nasady. Grzyby te mimo gotowania pozostają chrupiące i nadają ciekawej tekstury.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Orientalny bulion z krewetkami, odc. 22

Czosnek, cebulę i szczypiorek siekamy. Grzybki shimeji rozdzielamy palcami na pojedyncze sztuki, trawę cytrynową przecinamy wzdłuż. Dodajemy ostrą papryczkę. Garnek rozgrzewamy, wlewamy olej sezamowy, dodajemy czosnek, cebulę, papryczkę chili, trawę cytrynową, 1 laskę cynamonu, grzyby shimeji i grzyby enoki, 30 g kiełków soi, wlewamy sos sojowy, sos rybny, doprawiamy imbirem. Wlewamy wcześniej przygotowany wywar (porcja kurczaka, włoszczyzna, trawa cytrynowa, 1/2 korzenia imbiru; gotowany przez około 3 godziny) i mieszamy do zagotowania.

Olej sezamowy wlewamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy krewetki z dwóch stron przez około 2 minuty i doprawiamy chili pieprzem cayenne. Dodajemy posiekany szczypiorek, wyłączamy gaz i mieszamy patelnią. Na talerzu układamy świeże kiełki soi, wykładamy 4 krewetki, dekorujemy je podsmażonym szczypiorkiem i kiełkami słodkiego  groszku, wlewamy bulion z grzybami i chili, posypujemy czarnym sezamem. Siekamy kolendrę i posypujemy nią całe danie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak