Doradca Smaku X: Orientalny bulion z krewetkami, odc. 22

odc. 22 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Orientalny bulion z krewetkami, odc. 22

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Orientalny bulion z krewetkami to doskonała alternatywa dla tradycyjnego, polskiego rosołu. Rozgrzewająca zupa zaskoczy nas nieco innymi smakami niż te, do których przywykliśmy m.in. za sprawą trawy cytrynowej, chili, grzybków shimeji i enoki, a także sosów sojowego i rybnego. Raz na jakiś czas na pewno warto wprowadzić nieco różnorodności do naszej kuchni.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • grzyby shimeji

    1 pęczek
  • grzybki enoki

    1 pęczek
  • trawa cytrynowa

  • papryczka chilli

    1 sztuka
  • olej sezamowy

    30 mililitrów
  • kiełki sojowe

    100 gramów
  • sos sojowy

    50 mililitrów
  • sos rybny

    30 mililitrów
  • wywar (szczegóły w przepisie)

    1 litr
  • krewetki Black Tiger

    8 sztuk
  • olej sezamowy

    30 mililitrów

Do dekoracji:

  • kiełki groszku cukrowego

  • czarny sezam

  • kolendra posiekana

Do smaku:

  • Cynamon cały Prymat

  • Imbir mielony Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Orientalny bulion z krewetkami, odc. 22

Czosnek, cebulę i szczypiorek siekamy. Grzybki shimeji rozdzielamy palcami na pojedyncze sztuki, trawę cytrynową przecinamy wzdłuż. Dodajemy ostrą papryczkę. Garnek rozgrzewamy, wlewamy olej sezamowy, dodajemy czosnek, cebulę, papryczkę chili, trawę cytrynową, 1 laskę cynamonu, grzyby shimeji i grzyby enoki, 30 g kiełków soi, wlewamy sos sojowy, sos rybny, doprawiamy imbirem. Wlewamy wcześniej przygotowany wywar (porcja kurczaka, włoszczyzna, trawa cytrynowa, 1/2 korzenia imbiru; gotowany przez około 3 godziny) i mieszamy do zagotowania.

Olej sezamowy wlewamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy krewetki z dwóch stron przez około 2 minuty i doprawiamy chili pieprzem cayenne. Dodajemy posiekany szczypiorek, wyłączamy gaz i mieszamy patelnią. Na talerzu układamy świeże kiełki soi, wykładamy 4 krewetki, dekorujemy je podsmażonym szczypiorkiem i kiełkami słodkiego  groszku, wlewamy bulion z grzybami i chili, posypujemy czarnym sezamem. Siekamy kolendrę i posypujemy nią całe danie.

Doradca Smaku
Przed usmażeniem krewetek należy się upewnić, że są oczyszczone. Krewetki nieoczyszczone np. z jelit mogą spowodować, że danie będzie gorzkie. Trawę cytrynową przed dodaniem do dania przekrawamy na pół i ostukujemy nożem. Spowoduje to uwolnienie się cytrynowego aromatu. Przed ugotowaniem grzybów należy odciąć grzyby od ich nasady. Grzyby te mimo gotowania pozostają chrupiące i nadają ciekawej tekstury.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat