Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
masło klarowane
3 łyżki -
cebula
1 sztuka -
ząbki czosnku
2 sztuki -
borowiki
100 gramów -
tymianek
1 łyżka -
bulion warzywny
1 litr -
makaron
200 gramów -
sól
do smaku -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
śmietana 18 proc
100 mililitrów -
pietruszka zielona
do smaku
Sposób przygotowania
Suszone borowiki płuczemy pod bieżącą wodą, następnie namaczamy je w wodzie przez całą noc.
Na patelnię dajemy masło klarowane, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i namoczone prawdziwki. Przyprawiamy tymiankiem i podsmażamy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Kiedy grzyby są gotowe ściągamy je z ognia, a do osobnego garnka wlewamy wodę z borowików, bulion warzywny, podsmażone grzyby oraz makaron. Całość gotujemy przez około 15 minut. Kiedy makaron jest już miękki doprawiamy zupę solą morską, kolorowym pieprzem i wlewamy słodką śmietankę.
Tak przygotowaną zupę można podawać z posiekaną zieloną pietruszką.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się