Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowy krem z dyni zapiekany z jajkiem, DS XVI, odc. 26

5.0
(42)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sposobów na przygotowanie zup jest ogromna ilość! Można przygotować je z kawałkami warzyw, te zmiksowane na gładki krem oraz te zapiekane w piekarniku. Co najważniejsze zupę można przygotować z ulubionych składników i nadać jej niepowtarzalny charakter! Zupę z dzisiejszego przepisu przygotujecie z dyni piżmowej, pomidorów i dodatkiem niezwykle aromatycznych przypraw.

Składniki:

Składniki:

dynia piżmowa 500 g
marchewki 2 sztuki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 4 łyżki
cebula czerwona 1 sztuka
papryczka chili 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pomidory malinowe 4 sztuki
bulion warzywny 1,5 litra
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
passata pomidorowa 800 ml
jajko 2 sztuki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat szczypta

Do smaku:

Sól himalajska Prymat w młynku
Pieprz w młynku Prymat

Do podania:

orzechy piniowe

Składniki na bulion warzywny:

marchewka 3 sztuki
Łodyga selera naciowego 2 sztuki
liście kapusty 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
por 1/2 sztuki
korzeń selera 1/4 sztuki
korzeń pietruszki 3 sztuki
świeża natka pietruszki 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
woda zimna 3 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowy krem z dyni zapiekany z jajkiem, DS XVI, odc. 26

 

Sposób przygotowania:

Wcześniej przygotowujemy bulion warzywny. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.

 

1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Marchewki przekrawamy na 3 kawałki. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy je cynamonem oraz curry, a następnie za pomocą pędzelka smarujemy olejem. Marchewkę i dynię pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

2. Siekamy cebulę i  papryczkę chili. Paprykę czerwoną kroimy w dużą kostkę.

3. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli, dodajemy paprykę czerwoną, papryczkę chili i paprykę słodką mieloną. Całość dokładnie mieszamy i chwilę smażymy.

4. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do garnka. Całość zalewamy wywarem z jarzyn, solimy i pieprzymy do smaku, a następnie wsypujemy imbir mielony i dusimy pod przykryciem 10 minut.

5. Do zupy dodajemy upieczone marchewki i dynię oraz passatę pomidorową. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 3 minuty.

6. Zupę miksujemy na gładki krem i przelewamy do miseczek żaroodpornych. Do każdej porcji zupy wbijamy jajko i posypujemy je wędzoną papryką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza do czasu, aż jajko się zetnie.

7. Na suchej patelni prażymy przez minutę orzechy piniowe.

 

Sposób podania:

Krem z dyni z zapieczonym jajkiem posypujemy orzechami piniowymi.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak