Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowy krem z dyni zapiekany z jajkiem, DS XVI, odc. 26
Sposób przygotowania:
Wcześniej przygotowujemy bulion warzywny. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Marchewki przekrawamy na 3 kawałki. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy je cynamonem oraz curry, a następnie za pomocą pędzelka smarujemy olejem. Marchewkę i dynię pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
2. Siekamy cebulę i papryczkę chili. Paprykę czerwoną kroimy w dużą kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli, dodajemy paprykę czerwoną, papryczkę chili i paprykę słodką mieloną. Całość dokładnie mieszamy i chwilę smażymy.
4. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do garnka. Całość zalewamy wywarem z jarzyn, solimy i pieprzymy do smaku, a następnie wsypujemy imbir mielony i dusimy pod przykryciem 10 minut.
5. Do zupy dodajemy upieczone marchewki i dynię oraz passatę pomidorową. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 3 minuty.
6. Zupę miksujemy na gładki krem i przelewamy do miseczek żaroodpornych. Do każdej porcji zupy wbijamy jajko i posypujemy je wędzoną papryką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza do czasu, aż jajko się zetnie.
7. Na suchej patelni prażymy przez minutę orzechy piniowe.
Sposób podania:
Krem z dyni z zapieczonym jajkiem posypujemy orzechami piniowymi.