odc. 12 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Miso z makaronem i tofu, odc. 12

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa miso - pyszne i zdrowe wegetariańskie danie. Znajdziecie w nim grzyby, tofu, warzywa i jajka przepiórcze. Orientalne smaki są pyszne - dodają energii i urozmaicają nasze menu. Gotujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    2 litry
  • cebula dymka

    3 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • papryczka ostra

    1 sztuka
  • grzyby shiitake

    3 sztuki
  • grzybki enoki

    100 gramów
  • grzyby mun

    100 gramów
  • pasta miso jasna

    1 łyżka
  • tofu wędzone

    100 gramów
  • makaron pszenno-gryczany

    100 gramów
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • jajka przepiórcze

    2 sztuki
  • prażony sezam

    1 łyżka
  • kiełki sojowe

    100 gramów

Do smaku:

  • kurkuma mielona

  • imbir mielony

  • sól gruboziarnista

  • Czarnuszka nasiona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BULION

(pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego)

Na gazie opalamy 1 cebulę. Pęczek włoszczyzny, opaloną cebulę, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego zalewamy 3 litrami wody, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy przez około 1 godzinę.

ZUPA:

Namocz grzyby mun. Przygotowujemy składniki zupy. 2 ząbki czosnku kroimy w plastry, 1 ostrą paprykę siekamy, 3 cebule dymki kroimy w paseczki, a pęczek szczypioru siekamy (dość grubo). 1 kapustę pak choi szatkujemy, 3 grzyby shitake kroimy w cząstki, siekamy garść grzybków enoki. Odkładamy na bok namoczone wcześniej grzyby mun.

W garnku mocno rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i łyżkę oleju rzepakowego, a następnie podsmażamy czosnek z ostrą papryką i cebulą. Po paru minutach wrzucamy wszystkie grzyby, pak choi oraz połowę porcji pokrojonego wcześniej szczypiorku. Przyprawiamy 2 łyżeczkami kurkumy mielonej, dodajemy dużą łyżkę pasty miso oraz 2 łyżeczki imbiru mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy, zalewamy 2 litrami bulionu i doprowadzamy do wrzenia, a następnie doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego.

Makaron pszenno-gryczany gotujemy al dente w wodzie doprawionej solą morską gruboziarnistą. Odcedzamy makaron. Wędzone tofu kroimy w kostkę. Jajka przepiórcze gotujemy 2 minuty, następnie kroimy na połówki. 

PODANIE:

Do miseczki przekładamy łyżkę makaronu, 6 kawałków tofu, 2 połówki jajka, a także garść kiełków sojowych, łyżeczkę uprażonego białego sezamu i łyżkę szczypioru. Całość zalewamy zupą i doprawiamy szczyptą czarnuszki.

 

Doradca Smaku
Z pozostałego makaronu możemy przyrządzić sałatkę orientalną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat