Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co zrobić, żeby mięso nie było suche? 5 sposobów na soczyste kotlety!

Co zrobić, żeby mięso nie było suche? 5 sposobów na soczyste kotlety!

Każdy, kto smaży, piecze czy dusi mięso, zadaje sobie to pytanie: co zrobić, aby mięso było soczyste, kruche i miękkie? Istnieje kilka sprawdzonych metod, które sprawią, że każda przygotowywana potrawa będzie miała idealną konsystencję. Dowiedz się, jak udusić, ugotować, usmażyć czy upiec soczyste mięso!  

Wszystko zależy od mięsa! Jaki rodzaj wybrać? 

Soczyste i kruche mięso nie jest zależne tylko od metody gotowania. Warto wybierać mięso odpowiedniej jakości. Po przekrojeniu powinno być ono gładkie i błyszczące, o ciemnoróżowej barwie. Z kolei mięso białe (z królików, indyków i kur) powinno być zbyt białe ani czerwone, a także powinniśmy zwrócić uwagę na ewentualny zielony nalot – takiego mięsa nigdy nie wybieraj! 

Sposób 1: Duszenie mięsa z alkoholem 

Jednym z najbardziej długotrwałych sposobów na przygotowanie mięsa jest jego duszenie. Jednocześnie taka forma obróbki termicznej pozwala na przygotowanie najbardziej soczystego, kruchego i rozpływającego się w ustach mięsa. Jednak duszenie zwykle zajmuje naprawdę dużo czasu, co wielu kucharzy zniechęca do tego rodzaju obróbki termicznej. Jakim rozczarowaniem jest moment, w którym po długim czasie nagle okazuje się, że mięso wciąż jest twarde!  

Sposobem na szybsze duszenie, a przy tym otrzymanie kruchego i soczystego mięsa, jest dodanie alkoholu. Wystarczy kieliszek wódki czy wina, który w trakcie gotowania wyparuje, ale wpłynie pozytywnie na konsystencję dania. Mięso będzie posiadało charakterystyczny posmak jeśli zdecydujemy się na wino.  

Sposób 2: Poświęć czas na marynowanie mięsa 

Marynowanie mięsa to sposób nie tylko na kruchość i soczystość, ale również na doskonałe przeniknięcie smaków. Najlepiej zrobić to na przynajmniej kilka godzin przed przystąpieniem do obróbki termicznej.  

A jaka marynata jest najlepsza? Jeśli zależy nam na kruchości mięsa, to do marynaty należy dodać sok z cytryny lub limonki. Super marynatą do mięsa, która ma za zadanie przede wszystkim je zmiękczyć, jest po prostu maślanka lub jogurt naturalny. Zanurz mięso na całą noc w którymś z nich, a potem przyrządź w dowolny sposób.  

Sposób 3: Owoce, które zmiękczają mięso 

Czy wiesz, że świetnym sposobem na zmiękczenie mięsa jest... papaja? Tak, owoc ten, a dokładnie jego sok, sprawia, że mięso staje się kruche. Możesz dodać go do marynowania, natrzeć nim mięso czy użyć w sosie. Papaja to niejedyny owoc, który zmiękcza mięso. Takie same właściwości ma kiwi. Plasterkami tego owocu można obłożyć mięso i odstawić na jakiś czas, aby zaczęło działać.  

Sposób 4: Wyciągnij mięso z lodówki odpowiednio wcześniej 

Obróbka termiczna mięsa jest kluczowa, aby dobrze je przygotować. Trzeba jednak wiedzieć, że mięso musi mieć temperaturę pokojową przed przystąpieniem do gotowania. Dlatego pamiętaj o tym, żeby wyciągnąć je z lodówki odpowiednio wcześniej - około 30 minut przed smażeniem, duszeniem czy pieczeniem.  

Sposób 5: Soczyste mięso smażone i pieczone 

Każdy rodzaj obróbki termicznej ma swoje indywidualne potrzeby. Przykładowo, pieczenie mięsa najlepiej przeprowadzać w temperaturze 150-180 stopni Celsjusza. Z kolei przy smażeniu mięsa, szczególnie chudego, trzeba dodać tłuszcz na patelnię. Dzięki temu mięso nie zrobi się suche. Pamiętaj jednak, aby przed smażeniem dobrze je osuszyć, bo inaczej przy zetknięciu z tłuszczem zacznie strzelać! 

To już wszystko, co trzeba wiedzieć o tym, co zrobić, żeby mięso było kruche, soczyste i miękkie. Ruszajcie do kuchni i przetestujcie sposoby! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak