Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Krem z pietruszki z jabłkiem, odc. 39

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(115)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto przepis na niezwykle aksamitną zupę z pietruszki z jabłkiem. Zupa - dzięki dodatkom, takim jak ostra papryka, gałka muszkatołowa i aromatyzowana oliwa - zyskuje niepowtarzalny smak. Próbujcie!

Składniki:

czosnek 2 ząbki
cebula 2 sztuki
ziemniak 3 sztuki
pietruszka 5 sztuk
jabłka szara reneta 2 sztuki
olej rzepakowy 40 gramów
masło 25 gramów
bulion warzywny 500 mililitrów
serek wiejski 200 mililitrów
pomidor 2 sztuki
orzechy włoskie 1 garść
natka pietruszki
śmietana 22% 3 łyżki
oliwa aromatyzowana porem 3 łyżeczki

Do smaku:

Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku

Porada

Aby śmietana się nie zwarzyła hartujemy ją, czyli śmietanę przekładamy do miski, następnie dodajemy jedną solidną łyżkę (chochelkę) zupy krem i dokładnie mieszamy.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Krem z pietruszki z jabłkiem, odc. 39

Czosnek siekamy w plasterki. Cebulę, ziemniaki, pietruszkę oraz jabłka kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy kolejno olej rzepakowy i masło. Wrzucamy czosnek, cebule, ziemniaki, następnie pietruszkę oraz jabłka. Dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu kilka minut. Zupę przyprawiamy ostrą papryką. Do garnka z warzywami i owocami dodajemy rosół warzywny, mieszamy i gotujemy około 15-20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy miskę, do której wykładamy wiejski serek. Kroimy pomidory wycinając środek, orzechy oraz natkę pietruszki. Do miski z serkiem wiejskim dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone orzechy i pomidory. Dodajemy szczyptę soli morskiej oraz białego pieprzu i mieszamy.

Gotową zupę blendujemy na jednolity krem. Przed dodaniem śmietany hartujemy ją, tj. przekładamy  ją najpierw do miski i dodajemy jedną solidną łyżkę (chochelkę) zupy krem i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do zupy i delikatnie mieszamy.

Podanie:

Zupę krem wykładamy na talerz, następnie trzemy na tarce gałkę muszkatołową. Na środek zupy dodajemy łyżkę przygotowanego wcześniej serka wiejskiego z orzechami. Skrapiamy oliwą porową.

Uwagi:

Orzechy włoskie możesz zastąpić orzeszkami piniowymi lub laskowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak