odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Krem z pietruszki z jabłkiem, odc. 39

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na niezwykle aksamitną zupę z pietruszki z jabłkiem. Zupa - dzięki dodatkom, takim jak ostra papryka, gałka muszkatołowa i aromatyzowana oliwa - zyskuje niepowtarzalny smak. Próbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    2 sztuki
  • ziemniak

    3 sztuki
  • pietruszka

    5 sztuk
  • jabłka szara reneta

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    40 gramów
  • masło

    25 gramów
  • bulion warzywny

    500 mililitrów
  • serek wiejski

    200 mililitrów
  • pomidor

    2 sztuki
  • orzechy włoskie

    1 garść
  • natka pietruszki

  • śmietana 22%

    3 łyżki
  • oliwa aromatyzowana porem

    3 łyżeczki

Do smaku:

  • papryka ostra mielona

  • pieprz biały mielony

  • gałka muszkatołowa cała

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek siekamy w plasterki. Cebulę, ziemniaki, pietruszkę oraz jabłka kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy kolejno olej rzepakowy i masło. Wrzucamy czosnek, cebule, ziemniaki, następnie pietruszkę oraz jabłka. Dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu kilka minut. Zupę przyprawiamy ostrą papryką. Do garnka z warzywami i owocami dodajemy rosół warzywny, mieszamy i gotujemy około 15-20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy miskę, do której wykładamy wiejski serek. Kroimy pomidory wycinając środek, orzechy oraz natkę pietruszki. Do miski z serkiem wiejskim dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone orzechy i pomidory. Dodajemy szczyptę soli morskiej oraz białego pieprzu i mieszamy.

Gotową zupę blendujemy na jednolity krem. Przed dodaniem śmietany hartujemy ją, tj. przekładamy  ją najpierw do miski i dodajemy jedną solidną łyżkę (chochelkę) zupy krem i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do zupy i delikatnie mieszamy.

Podanie:

Zupę krem wykładamy na talerz, następnie trzemy na tarce gałkę muszkatołową. Na środek zupy dodajemy łyżkę przygotowanego wcześniej serka wiejskiego z orzechami. Skrapiamy oliwą porową.

Uwagi:

Orzechy włoskie możesz zastąpić orzeszkami piniowymi lub laskowymi.

Doradca Smaku
Aby śmietana się nie zważyła hartujemy ją, czyli śmietanę przekładamy do miski, następnie dodajemy jedną solidną łyżkę (chochelkę) zupy krem i dokładnie mieszamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat