Przepis i sposób przygotowania na: Delikatna wątróbka z makaronem
Wątróbka z makaronem, warzywami i posiekanymi świeżymi ziołami to zdrowy, pyszny posiłek. Usmażona wątróbka jest połączona z duszonymi paprykami oraz cebulą, która tworzy przepyszną bazę dla sosu.
Panierowanie wątróbki w dwóch rodzajach mąk (pszennej oraz kukurydzianej), zapewnia jej chrupkość.
Świeże zioła - natka i oregano - to apetyczny aromat i zdrowe uzupełnienie potrawy o błonnik.
Wątróbka z makaronem w kilku krokach:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić posiekane cebule, dodać cukier i odrobinę wody. Gdy cebulka częściowo się skarmelizuje, to dodać zmiażdżony ząbek czosnku wymieszany ze szklanką wody.
Papryki pokroić i dodać do cebul. Dusić ok. 15-20 minut (cebula musi częściowo się rozgotować). W czasie duszenia uzupełniać wodę.
Oczyszczoną wątróbkę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i panierować w mąkach (pszennej i kukurydzianej). Obsmażyć na rumiano z obu stron i przełożyć na talerz.
Wątróbkę pokroić w kostkę i włożyć na patelnię, dodać makaron, posiekane świeże zioła i całość wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzewać i gotowe.