Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30

odc. 30 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 kg
  • mleko

    150 ml
  • woda

    300 ml
  • olej rzepakowy

    200 ml
  • drożdże

    100 g
  • cukier drobny

    3-4 łyżki

Masa

  • pierś z kurczaka

    3
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • boczniaki

    250 g
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • por

    1
  • jajko

    5
  • śmietana 30%

    200 ml
  • mozarella

    2 kulki
  • Musztarda francuska Prymat

Do smaku

  • estragon

  • tymianek

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30 foto
W garnku przygotowujemy rosół ze świeżej włoszczyzny. Wrzucamy do niego piersi z kurczaka i gotujemy do miękkości przez ok. 20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto drożdżowe. W misce łączymy wodę z mlekiem (oba składniki powinny być w temperaturze pokojowej) i kruszymy do nich drożdże. Mieszamy rózgą, dodajemy cukier oraz olej rzepakowy. Następnie partiami dodajemy mąkę i mieszamy ręką, aż składniki połączą się. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30 foto
Na koniec ciasto przekładamy na deskę posypaną mąką i wyrabiamy aż osiągnie odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby możemy dodać mąkę. Wyrobione ciasto ponownie przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Pora kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy porwane w rękach boczniaki i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Doprawiamy do smaku tymiankiem oraz czarnym pieprzem i solą.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30 foto
Ugotowanego kurczaka kroimy na paski. Jedną kulkę sera mozzarella kroimy w drobną kostkę. Do miski wybijamy 3 jajka, rozkłócamy widelcem i dodajemy do nich śmietanę. Dodajemy paski kurczaka i pokrojoną mozzarellę. Doprawiamy estragonem, czarnym pieprzem i solą morską.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30 foto
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na duży na placek. Przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę, tak, żeby brzegi delikatnie wychodziły za blachę. W razie potrzeby odcinamy nadmiar ciasta. Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy francuskiej i mieszamy. Tak przygotowaną masą smarujemy ciasto.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30 foto
Następnie wykładamy farsz z kurczakiem i mozzarellą oraz podsmażone boczniaki z porem. Pozostałą mozzarellę kroimy w plastry i układamy na wierzchu. Brzegi ciasta zawijamy do środka i smarujemy pozostałą masą jajeczno-musztardową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 12-15 min. Gotowe ciasto możemy ozdobić świeżym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

IZABELA29 30.12.2016 16:52
Fajny wypiek
ben-ka 25.10.2016 09:58
Oglądałam ten odcinek, danie mega smaczne !
Pani Domu 25.10.2016 07:16
pysznie wygląda
norweska20 25.10.2016 00:38
Coś pysznego ....aż ślinka leci :)
asiatok 24.10.2016 23:38
Ląduje na liście- do zrobienia!
Linka2107 24.10.2016 22:21
wygląda przepysznie :)
MonikaW 24.10.2016 21:43
mało telewizora dzisiaj nie zjadłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat