Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
1 kg -
mleko
150 ml -
woda
300 ml -
olej rzepakowy
200 ml -
drożdże
100 g -
cukier drobny
3-4 łyżki
Masa
-
pierś z kurczaka
3 -
włoszczyzna
1 pęczek -
boczniaki
250 g -
masło klarowane
2 łyżki -
por
1 -
jajko
5 -
śmietana 30%
200 ml -
mozarella
2 kulki -
Musztarda francuska Prymat
Do smaku
-
estragon
-
tymianek
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30
Kroki postępowania

W międzyczasie przygotowujemy ciasto drożdżowe. W misce łączymy wodę z mlekiem (oba składniki powinny być w temperaturze pokojowej) i kruszymy do nich drożdże. Mieszamy rózgą, dodajemy cukier oraz olej rzepakowy. Następnie partiami dodajemy mąkę i mieszamy ręką, aż składniki połączą się. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.

Pora kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy porwane w rękach boczniaki i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Doprawiamy do smaku tymiankiem oraz czarnym pieprzem i solą.



Komentarze (7)