Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka gotowana i duszona z papryką
Wątróbka gotowana - przepis na nieco inne dania z wątróbki. Podroby gotujemy z przyprawami. Dodatkiem do wątróbki są cebulka smażona i papryka. Ugotowaną wątróbkę wrzucamy na chwilę na patelnię, żeby stałą się chrupka. Taką wątróbkę można zajadać jako obiad, na ciepło lub po ostudzeniu - do kanapek.
Etapy przygotowania:
Wątróbkę oczyścić z żyłek, błonek, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Wlać wodę aż zakryje wątróbkę. Zagotować. Od zagotowania, gotować z 20 minut na średnim ogniu, wylać na durszlak.
Na smalcu domowym ze skwarkami lub oleju rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojone cebule, dodać pokrojone ząbki czosnku i pokrojone w kostkę papryki, wsypać przyprawę do drobiu po myśliwsku Prymat, wszystko podsmażać z 10 minut, przełożyć na talerz.
Na patelni na tłuszczu po cebuli podsmażyć ugotowane wątróbki.
Dodać do wątróbek cebulę z papryką, wlać wodę i pod przykryciem dusić do 10 minut na średnim ogniu.