Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

2.0
(1)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wątróbka to samo zdrowie oraz skarbnica składników odżywczych. W jej 100 g znajduje się aż 10 mg żelaza czyli aż 20 razy więcej niż w piersi z kurczaka. Wątróbka dostarczy nam sporej ilości białka (prawie 19 g w 100 g porcji), cynku, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, witaminy C, niacyny oraz kwasu pantotenowego. I co bardzo ważne, wątroba zawiera bardzo mało tłuszczu, bo zaledwie 3% oraz małą ilość węglowodanów - około 3-4 %. W wątróbce znajdziemy również bardzo dużą ilość dobrze przyswajalnej witaminy A, ale z tego względu musimy ograniczyć jej spożywanie (1 raz w tygodniu), gdyż większa ilość mogłaby okazać się toksyczna. Jeśli uprawiacie sport oraz chcecie mieć piękną cerę - jedzcie wątróbkę, nie za często, ale pamiętajcie o tym tanim, ale jakże zdrowym smakołyku.

A dzisiaj zapraszam na smaczną, prostą i szybką w przygotowaniu wątróbkę w towarzystwie jabłek i cebulki :)

Składniki:

wątróbka drobiowa 500 gramów
cebula biała 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
jabłko kwaśne 2 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Kroki postępowania

1

Obie cebule kroimy w piórka i szklimy je na oleju rzepakowym. Gdy zaczną się rumienić ściągamy je z patelni.

Krok 1 - Wątróbka z jabłkiem i cebulką foto
2
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na mniejsze kawałki (najlepiej ósemki). Kawałki smażymy na oleju ze smażenia cebuli po 1 minucie z każdej strony, a następnie ściągamy je z patelni.
Krok 2 - Wątróbka z jabłkiem i cebulką foto
3

Na tą samą patelnię, na której smażyliśmy cebulę i jabłka dodajemy oczyszczoną wątróbkę, którą doprawiamy majerankiem - smażymy ją około 4 minut.

Krok 3 - Wątróbka z jabłkiem i cebulką foto
4

Po tym czasie dodajemy podsmażone jabłka i cebulkę. Doprawiamy całość odrobiną soli i pieprzem. Przykrywamy i dusimy wszystko jeszcze przez około 1-2 minuty.

Tak przygotowana wątróbka jest miękka i soczysta. Jej smak idealnie podkreśla nuta słodyczy.

Życzę smacznego! :)

Krok 4 - Wątróbka z jabłkiem i cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 13.02.2017 12:45
taka najlepsza :)
Łukasz15 31.01.2017 18:43
Smakowita.
cukiereczek 31.01.2017 18:22
domowy smak
IKrakowianka 31.01.2017 17:11
bardzo lubię taką klasyczną wersję wątróbki :)
ilka01 31.01.2017 16:58
pyszności :)
Agnieszka-87-25 31.01.2017 15:38
mniam pyszności
Wiesława1 31.01.2017 15:35
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak