Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną.*.

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
pieczarki 300 g
borowiki 200 g
cebula 2 szt.
masło klarowane 3 łyżki
suszona żurawina 3 łyżki
natka pietruszki
Papryka słodka mielona Prymat
koperek 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Technologiczna porada Beko: Do przygotowania pasztecików możesz wykorzystać blender ręczny. W szybki sposób „zmielisz” w nim koperek i suszoną żurawinę.

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną.*.

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Ciasto wyjąć z zamrażarki, rozmrozić.
Krok 1 - Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną.*. foto
2
Przygotować farsz: grzyby i cebulę umyć i obrać, posiekać odpowiednio na plasterki i w pióra.
Krok 2 - Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną.*. foto
3
W głębokim rondelku rozgrzać masło, wrzucić grzyby i cebulę i dusić do miękkości. Ostudzić, wymieszać z posiekanym wcześniej koperkiem i suszoną żurawiną.
Krok 3 - Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną.*. foto
4
Ciasto francuskie rozwałkować, pokroić na prostokąty o szerokości 10 cm. Na podstawę każdego, w 2 cm odstępie od krańca nakładać farsz i zawinąć z drugiej strony, zlepiając brzegi. Przełożyć na blachę do pieczenia i gotową roladę pokroić na kawałki o wielkości 3 cm. Wierzch każdego posmarować rozmąconymi uprzednio żółtkami i wedle uznania posypać słodką papryką.
Krok 4 - Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną.*. foto
5
Gotowe paszteciki piec w nagrzanym piekarniku, w 175 stopniach ok. 15 minut na złoty kolor.
Krok 5 - Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną.*. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 09.12.2018 20:15
Może w tym roku wykorzystam ciasto francuskie, zawsze to szybciej :)
bietka 26.12.2015 21:47
pyszne paszteciki :)
Ada-Gaba 26.12.2014 18:33
fajne połączenie smaków
dollce 24.12.2014 02:41
Wyglądają pięknie
cooked 17.12.2014 20:44
aż ślinka cieknie :)
Wojt@s
Wojt@s 17.12.2014 13:22
o kurcze ale super to wygląda
cukiereczek 16.12.2014 13:11
wyglądają na bardzo apetyczne
agnieszka214 13.12.2014 16:02
naprawde wspaniały pomysł na danie
barbara11561 12.12.2014 17:43
na pewno pyszne
Czarnula666 09.12.2014 17:28
No ja też nie.. i jestem bardzo ciekawa smaku. Ktoś będzie robił? :)
AgaS10 09.12.2014 12:43
tak...ja też nie łączyłam jeszcze grzybów z żurawiną:)
ben-ka 08.12.2014 23:14
Grzyby i żurawina..dla mnie, to coś nowego.
IwonaDD 08.12.2014 17:55
wspaniałe!!!!
erym 08.12.2014 14:18
cudne, sliczne, aromatyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak