Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną.*.

Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • pieczarki

    300 g
  • borowiki

    200 g
  • cebula

    2 szt.
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • suszona żurawina

    3 łyżki
  • natka pietruszki

  • papryka słodka mielona

  • koperek

    2 łyżki
  • żółtka

    2 szt.
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną.*.
Przygotować wszystkie składniki. Ciasto wyjąć z zamrażarki, rozmrozić.
Krok 2 - Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną.*.
Przygotować farsz: grzyby i cebulę umyć i obrać, posiekać odpowiednio na plasterki i w pióra.
Krok 3 - Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną.*.
W głębokim rondelku rozgrzać masło, wrzucić grzyby i cebulę i dusić do miękkości. Ostudzić, wymieszać z posiekanym wcześniej koperkiem i suszoną żurawiną.
Krok 4 - Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną.*.
Ciasto francuskie rozwałkować, pokroić na prostokąty o szerokości 10 cm. Na podstawę każdego, w 2 cm odstępie od krańca nakładać farsz i zawinąć z drugiej strony, zlepiając brzegi. Przełożyć na blachę do pieczenia i gotową roladę pokroić na kawałki o wielkości 3 cm. Wierzch każdego posmarować rozmąconymi uprzednio żółtkami i wedle uznania posypać słodką papryką.
Krok 5 - Francuskie paszteciki z grzybami i suszoną żurawiną.*.
Gotowe paszteciki piec w nagrzanym piekarniku, w 175 stopniach ok. 15 minut na złoty kolor.
Doradca Smaku
Technologiczna porada Beko: Do przygotowania pasztecików możesz wykorzystać blender ręczny. W szybki sposób „zmielisz” w nim koperek i suszoną żurawinę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

09.12.2018 20:15
Może w tym roku wykorzystam ciasto francuskie, zawsze to szybciej :)

bietka

26.12.2015 21:47
pyszne paszteciki :)

Ada-Gaba

26.12.2014 18:33
fajne połączenie smaków

dollce

24.12.2014 02:41
Wyglądają pięknie

cooked

17.12.2014 20:44
aż ślinka cieknie :)

[email protected]

17.12.2014 13:22
o kurcze ale super to wygląda

cukiereczek

16.12.2014 13:11
wyglądają na bardzo apetyczne

agnieszka214

13.12.2014 16:02
naprawde wspaniały pomysł na danie

barbara11561

12.12.2014 17:43
na pewno pyszne

Czarnula666

09.12.2014 17:28
No ja też nie.. i jestem bardzo ciekawa smaku. Ktoś będzie robił? :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat