Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28

5.0
(84)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

białe wino 300 ml
filety z kurczaka 3
kalafior 1
cebula czerwona 1
mleko 2% 400 ml
mąka kukurydziana 2 łyżki
maślanka 250 ml
ser żółty 120 g (dwa rodzaje)
pomidory suszone Smak
oliwki zielone Smak
Musztarda chrzanowa Prymat
cukier 1 łyżeczka
olej do smażenia
roszponka

Do smaku

Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat ziołowa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28

Kroki postępowania

1
Kurczaka marynujemy przez noc w białym winie, aby mięso stało się bardziej kruche i soczyste . Po wyjęciu z miski, doprawiamy przyprawą ziołową do kurczaka.

Rozgrzewamy patelnię i na oleju, obsmażamy kurczaka, po ok. 3 minuty z każdej strony. Do garnka z gotującą się wodą, dodajemy łyżeczkę cukru oraz soli, wrzucamy podzielonego na różyczki kalafiora. Gotujemy 3-4 minuty.
W kolejnym garnuszku, przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy niedużą ilość oleju. Kroimy czerwoną cebulę w cząstki i wrzucamy do garnka.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28 foto
2
Kiedy cebula się smaży, do mąki kukurydzianej, dolewamy ok 100 ml mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do zarumienionej cebuli dolewamy pozostałe w karafce mleko, zagotowujemy. W międzyczasie, odcedzamy kalafiora. Do gotującego się mleka z cebulą, dodajemy wcześniej przygotowany roztwór mleka i mąki kukurydzianej. Zdejmujemy z kuchenki, dolewamy maślankę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do sosu dodajemy 2 czubate łyżki musztardy chrzanowej. Mieszając dodajemy do garnka 50 g startego sera gouda i 50 g startego sera havarti.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28 foto
3
Usmażonego kurczaka wyjmujemy na deskę, każdy kawałek tniemy pod skosem na szerokie plastry. Tak pokrojonego kurczaka układamy w formie żaroodpornej, dodajemy podgotowane różyczki kalafiora, całe oliwki zielone (ok. 15 – 20 sztuk) oraz kilka plasterków pomidorów suszonych pokrojonych w drobną kostkę.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28 foto
4
Wszystkie składniki zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy startym serem gouda (20 g). Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 °C na 40 minut.

Podajemy w naczyniu żaroodpornym ozdobione roszponką.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edyta1970 09.07.2017 13:20
Danie nic specjalnego,najlepszy był ten ser zapieczony na górze.
Bożena Matuszczyk 20.04.2017 10:18
Smaczny i kuszący kurczak;)
bietka 20.04.2017 09:56
smaczny obiadek :)
Justi2401 20.04.2017 09:33
Sycący i smaczny posiłek :)
jagoda5913 20.04.2017 00:42
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak