Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28

odc. 28 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • białe wino

    300 ml
  • filety z kurczaka

    3
  • kalafior

    1
  • cebula czerwona

    1
  • mleko 2%

    400 ml
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • maślanka

    250 ml
  • ser żółty

    120 g (dwa rodzaje)
  • pomidory suszone Smak

  • oliwki zielone Smak

  • Musztarda chrzanowa Prymat

  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

  • roszponka

Do smaku

  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    ziołowa
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28 foto
Kurczaka marynujemy przez noc w białym winie, aby mięso stało się bardziej kruche i soczyste . Po wyjęciu z miski, doprawiamy przyprawą ziołową do kurczaka.

Rozgrzewamy patelnię i na oleju, obsmażamy kurczaka, po ok. 3 minuty z każdej strony. Do garnka z gotującą się wodą, dodajemy łyżeczkę cukru oraz soli, wrzucamy podzielonego na różyczki kalafiora. Gotujemy 3-4 minuty.
W kolejnym garnuszku, przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy niedużą ilość oleju. Kroimy czerwoną cebulę w cząstki i wrzucamy do garnka.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28 foto
Kiedy cebula się smaży, do mąki kukurydzianej, dolewamy ok 100 ml mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do zarumienionej cebuli dolewamy pozostałe w karafce mleko, zagotowujemy. W międzyczasie, odcedzamy kalafiora. Do gotującego się mleka z cebulą, dodajemy wcześniej przygotowany roztwór mleka i mąki kukurydzianej. Zdejmujemy z kuchenki, dolewamy maślankę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do sosu dodajemy 2 czubate łyżki musztardy chrzanowej. Mieszając dodajemy do garnka 50 g startego sera gouda i 50 g startego sera havarti.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28 foto
Usmażonego kurczaka wyjmujemy na deskę, każdy kawałek tniemy pod skosem na szerokie plastry. Tak pokrojonego kurczaka układamy w formie żaroodpornej, dodajemy podgotowane różyczki kalafiora, całe oliwki zielone (ok. 15 – 20 sztuk) oraz kilka plasterków pomidorów suszonych pokrojonych w drobną kostkę.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28 foto
Wszystkie składniki zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy startym serem gouda (20 g). Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 °C na 40 minut.

Podajemy w naczyniu żaroodpornym ozdobione roszponką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

edyta1970 09.07.2017 13:20
Danie nic specjalnego,najlepszy był ten ser zapieczony na górze.
Bożena Matuszczyk 20.04.2017 10:18
Smaczny i kuszący kurczak;)
bietka 20.04.2017 09:56
smaczny obiadek :)
Justi2401 20.04.2017 09:33
Sycący i smaczny posiłek :)
jagoda5913 20.04.2017 00:42
super danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat