Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
białe wino
300 ml -
filety z kurczaka
3 -
kalafior
1 -
cebula czerwona
1 -
mleko 2%
400 ml -
mąka kukurydziana
2 łyżki -
maślanka
250 ml -
ser żółty
120 g (dwa rodzaje) -
pomidory suszone Smak
-
oliwki zielone Smak
-
Musztarda chrzanowa Prymat
-
cukier
1 łyżeczka -
olej do smażenia
-
roszponka
Do smaku
-
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
ziołowa -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VI: Kurczak zapiekany z kalafiorem, odc. 28
Kroki postępowania

Rozgrzewamy patelnię i na oleju, obsmażamy kurczaka, po ok. 3 minuty z każdej strony. Do garnka z gotującą się wodą, dodajemy łyżeczkę cukru oraz soli, wrzucamy podzielonego na różyczki kalafiora. Gotujemy 3-4 minuty.
W kolejnym garnuszku, przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy niedużą ilość oleju. Kroimy czerwoną cebulę w cząstki i wrzucamy do garnka.



Podajemy w naczyniu żaroodpornym ozdobione roszponką.
Komentarze (5)