Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron po chińsku z mielonym mięsem i warzywami, DS XVII odc. 24

5.0
(141)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na błyskawiczne noodle z mięsem mielonym, papryką, kapustą pekińską i szczypiorkiem. Obiad w 15 minut? To możliwe! To będzie szybkie danie - przyda się wok :)

Składniki:

makaron chiński 300 gramów
woda 2 litry
szalotka 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
papryka 1 sztuka
kapusta pekińska 1/2 sztuki
olej rzepakowy 1 łyżka
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
mięso mielone indycze 500 gramów
wywar warzywny 300 mililitrów
szczypiorek 1 pęczek
prażone orzeszki ziemne 2 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
limonka 1 sztuka

Sos:

sos sojowy 6 łyżek
tahini pasta sezamowa 2 łyżki
ocet ryżowy 2 łyżki
miód 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Papryki różnią się nie tylko kolorami. Czerwona jest najsłodsza, żółta średnio słodka, a zielona najmniej słodka. Wybierzmy takie, które najbardziej lubimy.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron po chińsku z mielonym mięsem i warzywami, DS XVII odc. 24

Do przygotowania tego dania użyjcie makaronu chińskiego błyskawicznego. Ten przepis na makaron chiński z mięsem mielonym, kapustą pekińską oraz papryką to sposób na szybki obiad w 15 minut.

Przygotowanie:

W tym przepisie wykorzystujemy wywar warzywny. Przygotujmy go wcześniej wg ulubionego przepisu na prosty wywar warzywny.

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy inne składniki.

2. Siekamy szalotki, czosnek kroimy w plastry, paprykę w małe kawałki. Szatkujemy kapustę.

3. Kolejny krok to przygotowanie sosu. W misce łączymy sos sojowy, pastę tahini, ocet ryżowy i miód, dosypujemy paprykę ostrą i ponownie mieszamy całość.

4. Rozgrzewamy wok z olejem rzepakowym. Wrzucamy szalotki, czosnek i paprykę, wsypujemy kurkumę. Mieszamy całość i gdy szalotki lekko się zeszklą, dodajemy mięso. Smażymy, ciągle mieszając, aż mięso się zetnie.

5. Do woka dodajemy kapustę pekińską i wlewamy wcześniej przygotowany sos. Mieszamy, wrzucamy makaron i powoli dolewamy bulion, aby danie nie było zbyt suche. Mieszamy całość i zdejmujemy z palnika.

6. Grubo siekamy szczypior. Połowę dodajemy do woka, a pozostałą część pozostawiamy do dekoracji. Wsypujemy także orzechy i czarnuszkę. Danie skrapiamy sokiem z połowy limonki.

Sposób podania:

Makaron po chińsku podajemy z plastrem limonki i z posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak