Przepis i sposób przygotowania na: Makaron po chińsku z mielonym mięsem i warzywami, DS XVII odc. 24
Do przygotowania tego dania użyjcie makaronu chińskiego błyskawicznego. Ten przepis na makaron chiński z mięsem mielonym, kapustą pekińską oraz papryką to sposób na szybki obiad w 15 minut.
Przygotowanie:
W tym przepisie wykorzystujemy wywar warzywny. Przygotujmy go wcześniej wg ulubionego przepisu na prosty wywar warzywny.
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy inne składniki.
2. Siekamy szalotki, czosnek kroimy w plastry, paprykę w małe kawałki. Szatkujemy kapustę.
3. Kolejny krok to przygotowanie sosu. W misce łączymy sos sojowy, pastę tahini, ocet ryżowy i miód, dosypujemy paprykę ostrą i ponownie mieszamy całość.
4. Rozgrzewamy wok z olejem rzepakowym. Wrzucamy szalotki, czosnek i paprykę, wsypujemy kurkumę. Mieszamy całość i gdy szalotki lekko się zeszklą, dodajemy mięso. Smażymy, ciągle mieszając, aż mięso się zetnie.
5. Do woka dodajemy kapustę pekińską i wlewamy wcześniej przygotowany sos. Mieszamy, wrzucamy makaron i powoli dolewamy bulion, aby danie nie było zbyt suche. Mieszamy całość i zdejmujemy z palnika.
6. Grubo siekamy szczypior. Połowę dodajemy do woka, a pozostałą część pozostawiamy do dekoracji. Wsypujemy także orzechy i czarnuszkę. Danie skrapiamy sokiem z połowy limonki.
Sposób podania:
Makaron po chińsku podajemy z plastrem limonki i z posiekanym szczypiorkiem.