Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Co na obiad: Zapiekanka gyros z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(139)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Pyszna makaronowa zapiekanka gyros z kurczakiem marynowanym w przyprawie kebab-gyros, sosem beszamelowym i ostrym oraz klasyczną surówką na bazie białej kapusty, oliwek, pomidorków, ogórka i sera feta. Palce lizać!

Składniki:

makaron penne
400 g
sos beszamelowy
natka pietruszki
ser typu Edam
100 g

Sos beszamelowy:

oliwa
czosnek
2 ząbki
cebula
1/2 szt.
mąka
50 g
masło
50 g
mleko
200 ml
liście laurowe
3 szt.
Sklep Prymat
ziele angielskie
4 ziarna
Sklep Prymat
zielona cebulka
1/2 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Ostry sos:

oliwa
cebula
1/2 szt.
czosnek
1 ząbek
papryczka chili
2 szt.
pomidory bez skóry
1 szt.
papryka
1 szt.

Kurczak:

pierś z kurczaka
1 szt.
Przyprawa kebab-gyros pikantna Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
oliwa
do smażenia

Surówka:

kapusta biała
150 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat
sok z cytryny
z 1/4 sztuki
oliwa
do smażenia
ogórek
1 szt.
cebula czerwona
1 szt.
oliwki
10 szt.
Sklep Prymat
pomidorki koktajlowe
10 szt.
ser feta
100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Zapiekanka gyros z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

Jak zrobić zapiekankę gyros? Obejrzyjcie filmik i przekonajcie się sami!

Wideo przepis na zapiekankę gyros pokaże Wam krok po kroku jak kucharz Piotr Ogiński przygotowuje sosy beszamelowy oraz ostry sos paprykowy, marynuje kurczaka w aromatycznych przyprawach kebab-gyros, a także jak łączy ją z makaronem i zapieka w piekarniku.

Zobaczycie też jak przygotować sałatkę kebabową z serem feta, która idealnie uzupełnia smak naszej zapiekanki gyros. 

1. Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz cebulę i podsmażamy ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajemy mąkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz masło i mieszając prażymy mąkę przez minutę.

2. Podprażoną mąkę zalewamy mlekiem i gotujemy mieszając trzepaczką rózgową, aż beszamel zgęstnieje i zacznie się gotować. Do ugotowanego sosu dodajemy zieloną cebulkę, sól oraz pieprz i odstawiamy do wystygnięcia.

3. Kiedy beszamel stygnie, w rondelku podsmażamy cebulę z czosnkiem oraz chili na oliwie, przez 2 minuty. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidora, paprykę oraz sól i dusimy przez 6-7 minut.

4. Gdy sos jest gotowy, zostawiamy do ostygnięcia i kroimy kurczaka. Do pokrojonego kurczaka dodajemy oliwę oraz przyprawę kebab-gyros i smażymy na rozgrzanej patelni przez 3 minuty.

5. W międzyczasie do ugotowanego makaronu wlewamy beszamel, dodajemy pietruszkę i dokładnie mieszamy. Makaron przekładamy na naczynie do zapiekania, następnie rozkładamy kurczaka, ostry sos oraz ser.

6. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 220°C przez 15 minut. Kiedy zapiekanka się piecze, solimy posiekaną kapustę, dodajemy sok z cytryny oraz oliwę i dokładnie mieszamy.

7. Gdy kapusta lekko zmięknie dodajemy cebulę, pomidorki koktajlowe, ogórka, oliwki i ponownie mieszamy. Na koniec do wymieszanej sałatki dodajemy ser feta.

Upieczoną zapiekankę podajemy z sałatką.

Jeśli podobał Wam się przepis na zapiekankę gyros autorstwa Piotra Ogińskiego wypróbujcie także inne propozycje naszego kucharza, takie jak wspomniana na filmie przepyszna zapiekanka ziemniaczana z grzybami.   

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak