Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Zapiekanka gyros z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego
Jak zrobić zapiekankę gyros? Obejrzyjcie filmik i przekonajcie się sami!
Wideo przepis na zapiekankę gyros pokaże Wam krok po kroku jak kucharz Piotr Ogiński przygotowuje sosy beszamelowy oraz ostry sos paprykowy, marynuje kurczaka w aromatycznych przyprawach kebab-gyros, a także jak łączy ją z makaronem i zapieka w piekarniku.
Zobaczycie też jak przygotować sałatkę kebabową z serem feta, która idealnie uzupełnia smak naszej zapiekanki gyros.
1. Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek oraz cebulę i podsmażamy ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajemy mąkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz masło i mieszając prażymy mąkę przez minutę.
2. Podprażoną mąkę zalewamy mlekiem i gotujemy mieszając trzepaczką rózgową, aż beszamel zgęstnieje i zacznie się gotować. Do ugotowanego sosu dodajemy zieloną cebulkę, sól oraz pieprz i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Kiedy beszamel stygnie, w rondelku podsmażamy cebulę z czosnkiem oraz chili na oliwie, przez 2 minuty. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidora, paprykę oraz sól i dusimy przez 6-7 minut.
4. Gdy sos jest gotowy, zostawiamy do ostygnięcia i kroimy kurczaka. Do pokrojonego kurczaka dodajemy oliwę oraz przyprawę kebab-gyros i smażymy na rozgrzanej patelni przez 3 minuty.
5. W międzyczasie do ugotowanego makaronu wlewamy beszamel, dodajemy pietruszkę i dokładnie mieszamy. Makaron przekładamy na naczynie do zapiekania, następnie rozkładamy kurczaka, ostry sos oraz ser.
6. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 220°C przez 15 minut. Kiedy zapiekanka się piecze, solimy posiekaną kapustę, dodajemy sok z cytryny oraz oliwę i dokładnie mieszamy.
7. Gdy kapusta lekko zmięknie dodajemy cebulę, pomidorki koktajlowe, ogórka, oliwki i ponownie mieszamy. Na koniec do wymieszanej sałatki dodajemy ser feta.
Upieczoną zapiekankę podajemy z sałatką.