Frykadelki indycze w sosie curry

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Frykadelki indycze, danie o orientalnym smaku, z przyprawą curry, migdałami i rodzynkami. Świetne danie na kolację na ciepło lub potrawa na imprezę.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone z indyka

    50 dag
  • cebule

    2 szt
  • rodzynki

    2 łyżki
  • migdały siekane

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt.
  • olej

    2 łyżki
  • śmietana kremówka

    3/4 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • cukier

    1 szczypta
  • olej

    do smażenia
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    do smaku
  • kajzerka

    1 czerstwa
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć, odcisnąć i przełożyć do miski z mięsem. Dodać jajko, obrane i posiekane cebule, połowę rodzynek, i 1/3 posiekanych migdałów. Mięso z dodatkami starannie wymieszać i przyprawić solą i pieprzem Prymat.

Z masy uformować nieduże owalne kotlety. Obsmażyć je na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla. Oprószyć przyprawą curry, dodać pozostałe rodzynki i migdały.

Śmietanę wymieszać z mąką, rozprowadzić bulionem, doprawić curry, cukrem, solą i pieprzem. Wlać do frykadelek i dusić kilka minut na małym ogniu.

Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem, kuskusem lub makaronem i surówką.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela28 31.03.2015 13:43
pyszności, aż ślinka leci na coś takiego:)
jasiek 18.04.2014 15:27
bardzo smaczne
Adamorek 12.04.2014 20:24
doskonały przepis
marcia7 11.04.2014 14:50
apetycznie się zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat