Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15

odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Danie główne

  • udka kurczaka

    6 bez kości
  • włoszczyzna

    1 świeża
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    250 ml
  • marchewka

    3 sztuki
  • groszek zielony

    100 g (świeży lub mrożony)
  • ziemniaki ugotowane

    4 małe
  • bułka paluch

    6 kromek
  • jajko

    2
  • mozzarella

    50 g (lub cheddar)

Do smaku

  • Liść laurowy suszony Prymat

    3-4
  • ziele angielskie

    6 ziaren
  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15 foto
W garnku przygotowujemy bulion z włoszczyzny, a gdy się zagotuje wkładamy do niego udka kurczaka, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy aż udka będą miękkie.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15 foto
Na patelni rozgrzewamy masło, a gdy się rozpuści dodajemy mąkę. Mieszamy i podgrzewamy aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Na patelnię stopniowo przelewamy przygotowany bulion (ok. 5-8 łyżek). Sos powinien mieć gładką, półgęstą konsystencję. Doprawiamy do smaku pieprzem białym, solą morską. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15 foto
Ugotowane udka wyławiamy z bulionu, obieramy ze skóry i kropimy na małe kawałki. Przekładamy na patelnię z sosem i mieszamy. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, a surowe marchewki kroimy w plasterki. Tak przygotowane składniki przekładamy na patelni. Na koniec dodajemy zielony groszek i chwilę razem gotujemy. Zawartość patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15 foto
Bułkę kroimy na cienkie kromki o grubości ok. 1 cm. Do osobnego naczynia wybijamy 2 jajka, doprawiamy do smaku papryka ostrą, solą i mieszamy. Kromki maczamy z obu stron w rozkłóconych jajkach i układamy na całej powierzchni naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy startym serem.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Kurczak w warzywach, odc. 15 foto
Kurczaka w warzywach zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 220°C (funkcja termoobieg z opiekaniem górnym) na około 7-10 minut. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat