Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z płuckami, wątróbką i pieczarkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna 3 szkl.
gorąca woda 1 szkl.
jajko całe
sól 1/2 łyżeczki
smalec 1-2 łyżeczki

~ FARSZ

płucka wieprzowe 1 kg
wątróbka drobiowa 250 g
cebula biała 2 średnie
pieczarki 350 g
bułka czerstwa 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat średnia garść
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
smalec 2-3 łyżki
olej 2-3 łyżki

~ WYWAR

gorąca woda 3-4 litry
seler naciowy kilka łodyg
seler korzeniowy cały średni
por kilka liści
marchew 2-3 średnie
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 5-7 kulek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z płuckami, wątróbką i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Płuca pokroić w mniejsze kawałki. W garnku zagotować wodę z selerem, marchewką, porem i przyprawami. Włożyć do wrzątku płucka i gotować do miękkości. Na końcu dodać wątróbki, sparzyć przez kilka minut i wszystko odcedzić i ostudzić.
Krok 1 - Pierogi z płuckami, wątróbką i pieczarkami foto
2
Chłodne mięso zmielić razem z namoczoną i odciśniętą czerstwą bułką.
Krok 2 - Pierogi z płuckami, wątróbką i pieczarkami foto
3
Cebulę pokroić dość drobno i zrumienić na mieszance smalcu z olejem.
Krok 3 - Pierogi z płuckami, wątróbką i pieczarkami foto
4
Pieczarki utrzeć i dodać do cebuli - podsmażyć i odparować nadmiar płynu.
Dodać do zmielonego mięsa, wymieszać i dobrze doprawić. Całość zagęścić niewielką ilością bułki tartej.
Krok 4 - Pierogi z płuckami, wątróbką i pieczarkami foto
5
Mąkę zaparzyć gorącą wodą z solą i smalcem, dodać jajko i wyrobić na elastyczne miękkie ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 5 - Pierogi z płuckami, wątróbką i pieczarkami foto
6
Przygotowanym farszem nadziewać krążki ciasta i gotować w osolonym wrzątku.
Podawać ze stopionym masłem i barszczem do popicia.
Krok 6 - Pierogi z płuckami, wątróbką i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 09.03.2016 08:11
smaczne jedzonko do zjedzenia
agnieszka214 08.03.2016 10:42
takich pierozków jeszcze nie jadłam
Mniam 08.03.2016 10:06
Wieki nie jadłam takich pierogów. Jeszcze w czasach szkolnych, a były takie smaczne :)
bertpvd 08.03.2016 09:56
pyszne pierogi :) nie ma to jak domowe bez chemii :)
Habibi 08.03.2016 08:51
Ja też znam i lubię te pierogi je od dzieciństwa :) ...ale same płucka również, np. w gulaszu ;)
Jolcia_90 08.03.2016 01:50
Pierogi z płuckami jadłam wieki temu u rodziców :) Muszę kiedyś powtórzyć przepis u siebie :) Samych płucek nie lubię, ale w pierogach- poezja :)
kotur 07.03.2016 22:04
Bardzo ciekawa propozycja, nawet na przystawke!
Babeczka35 07.03.2016 19:38
Ciekawe pierogi.
KORAL 07.03.2016 19:27
Chętnie się poczęstuję......
Ania321 07.03.2016 19:06
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak