Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z płuckami, wątróbką i pieczarkami
Nietypowe danie - pierogi z płuckami - dla wielbicieli dań z podrobów. Farsz, w tym przepisie robimy z płucek wieprzowych, wątróbki, bułki i pieczarek.
Kroki postępowania
Farsz z płucek, wątróbki i pieczarek:
Płuca pokroić w mniejsze kawałki. W garnku zagotować wodę z selerem, marchewką, porem i przyprawami. Włożyć do wrzątku płucka i gotować do miękkości. Na końcu dodać wątróbki, sparzyć przez kilka minut i wszystko odcedzić i ostudzić.



Dodać do zmielonego mięsa, wymieszać i dobrze doprawić. Całość zagęścić niewielką ilością bułki tartej.

Ciasto na pierogi z płuckami:
Mąkę zaparzyć gorącą wodą z solą i smalcem, dodać jajko i wyrobić na elastyczne miękkie ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.

Przygotowanym farszem nadziewać krążki ciasta, sklejać pierogi i gotować w osolonym wrzątku.
Podawać ze stopionym masłem i barszczem do popicia.
