Przepis i sposób przygotowania na: Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie
Łopatka wieprzowa z piekarnika, pieczona w rękawie jest soczysta, a dzięki marynacie - aromatyczna i smaczna. Ten przepis to gwarancja pysznego mięsa na obiad lub świetnej domowej wędliny do kanapek - jeśli zdecydujecie się podawać ją na zimno.
Kroki postępowania
Przygotować marynatę.
Olej dokładnie wymieszać z przyprawą do mięs.
Marynowanie:
1. Olej wymieszaj z przyprawami, natrzyj mięso i odstaw na minimum godzinę. najlepiej niech mięso zostanie w marynacie całą noc.
W tym przepisie masz 2 warianty marynaty:
- z wybranymi przyprawami wg listy (tymianek, estragon, majeranek, papryka słodka i papryka ostra, sól, pieprz);
- z gotową kompozycją Przyprawy do mięs, w której składzie są przyprawy: sól, papryka słodka, cebula, pomidor, czosnek, papryka ostra, tymianek pieprz czarny, rozmaryn, natka pietruszki, majeranek oregano.
1. Umytą i osuszoną łopatkę natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku). Całość odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
2. Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Początkowo piec 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie około 1,2-1,5 godziny w 180 stopniach.(Każdy kilogram mięsa należy piec 1 godzinę.)
3. Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierzch łopatki delikatnie się zarumienił.
4. Po upieczeniu odczekać z 10 minut (aby soki pozostały w środku mięsa) i dopiero potem kroić.