Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
łopatka wieprzowa
1,2-1,5 kg -
czosnek
3 ząbki
Marynata - 1 wariant:
-
olej
3 łyżki -
Przyprawa do mięs Prymat
3 łyżki
Marynata - 2 wariant:
-
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Estragon suszony Prymat
1 łyżeczka -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 łyżeczka -
olej
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie
Łopatka wieprzowa z piekarnika, pieczona w rękawie jest soczysta, a dzięki marynacie - aromatyczna i smaczna. Ten przepis to gwarancja pysznego mięsa na obiad lub świetnej domowej wędliny do kanapek - jeśli zdecydujecie się podawać ją na zimno.
Kroki postępowania
Przygotować marynatę.
Olej dokładnie wymieszać z przyprawą do mięs.

Marynowanie:
1. Olej wymieszaj z przyprawami, natrzyj mięso i odstaw na minimum godzinę. najlepiej niech mięso zostanie w marynacie całą noc.
W tym przepisie masz 2 warianty marynaty:
- z wybranymi przyprawami wg listy (tymianek, estragon, majeranek, papryka słodka i papryka ostra, sól, pieprz);
- z gotową kompozycją Przyprawy do mięs, w której składzie są przyprawy: sól, papryka słodka, cebula, pomidor, czosnek, papryka ostra, tymianek pieprz czarny, rozmaryn, natka pietruszki, majeranek oregano.
1. Umytą i osuszoną łopatkę natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku). Całość odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

2. Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Początkowo piec 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie około 1,2-1,5 godziny w 180 stopniach.(Każdy kilogram mięsa należy piec 1 godzinę.)
3. Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierzch łopatki delikatnie się zarumienił.
4. Po upieczeniu odczekać z 10 minut (aby soki pozostały w środku mięsa) i dopiero potem kroić.
Pieczenie w rękawie to metoda przygotowywania potraw, w której składniki są umieszczane w specjalnym worku lub rękawie do pieczenia, który następnie jest zamykany i wkładany do piekarnika.
Dzięki temu, że składniki są zapieczętowane w worku, nie trzeba dodawać tłuszczu ani płynów, a jednocześnie potrawy zachowują swoją naturalną wilgotność i aromat. Ponadto, podczas pieczenia w worku, składniki nie mieszają się ze sobą, co oznacza, że nie trzeba się martwić o to, że smaki będą się mieszać.
Pieczenie w rękawie jest często stosowane do pieczenia mięsa (szynka pieczona w rękawie), ryb, warzyw i owoców. Przed wkładaniem składników do worka warto je przyprawić oraz dodać zioła i przyprawy, aby potrawa była smaczna i aromatyczna. Po upieczeniu, worki są łatwe do otwarcia, dzięki czemu potrawy można podawać wprost z worka na talerze.
Łopatka jest miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna! Ciepłe mięso to doskonała propozycja na obiad, a po ostygnięciu idealnie nadaje się na kanapki.
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)