Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka marynowana w coli z grillowanymi warzywami
Marynata z coli to dość znany sposób na przygotowywanie karkówki. Popularny napój dodaje mięsu lekko słodkawy smak i wpływa na konsystencję mięsa. Cola ma w swoim składzie kwas fosforowy, który zmiękcza mięso, dzięki temu jest bardziej miękkie i soczyste. Napój zawiera cukier, który wpływa na karmelizację mięsa podczas grillowania.
Marynatę do karkówki z colą to jeden z pomysłów na marynowanie mięsa na grilla.
Kroki postępowania
Karkówkę kroimy na równe plastry, nacieramy przyprawami oraz musztardą. Wkładamy na 2 godziny do lodówki. Następnie po upływie tego czasu podlewamy colą i tak zostawiamy na kolejne 2 godziny.
Suszone pomidory blendujemy w 3 łyżkami oleju, w którym były zanurzone.
Warzywa (papryki i pomidor) opalamy palnikiem aż skórka będzie zwęglona po czym delikatnie obieramy. Z cukinii wykrawamy środek, solimy i odciskamy z soków. Pomidora kroimy na grubsze plasterki.
Wszystkie warzywa marynujemy w pesto zrobionym z zmiksowanych suszonych pomidorów.
Karkówkę grillujemy na grillowej patelni na złoty kolor, a następnie wkładamy do gorącego pieca 180˚C na około 5 min.
Warzywa odsączamy z nadmiaru marynaty i grillujemy na gorącej patelni.