Mój przepis na...: Wieprzowina marynowana w miodzie z orzeszkami ziemnymi, odc. 31

odc. 31 Mój przepis na

Mój przepis na...: Wieprzowina marynowana w miodzie z orzeszkami ziemnymi, odc. 31

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwiczki wieprzowe

    600 g
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • papryka czerwona

    sztuka
  • sałata rzymska

    2 szt. mini
  • czosnek

    3 ząbki
  • papryka ostra Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • orzeszki ziemne

    1/2 szt.
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • sok z cytryny

    łyżeczka
  • rosół z kury Kucharek

    250 ml
  • kiełki słonecznika

    1 małe opakowanie
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

    szczypta
  • pieprz czarny mielony

    szczypta
  • olej rzepakowy

    łyżka

Marynata

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • miód

    2 łyżki
  • musztarda rosyjska

    1 łyżka
  • przyprawa do mięs

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na...: Wieprzowina marynowana w miodzie z orzeszkami ziemnymi, odc. 31 foto
Oczyszczone polędwiczki kroimy w jak najcieńsze plastry.
Krok 2 - Mój przepis na...: Wieprzowina marynowana w miodzie z orzeszkami ziemnymi, odc. 31 foto
W misce łączymy wszystkie składniki marynaty i przekładamy do niej plastry mięsa. Mieszamy tak, aby każdy kawałek mięsa był dokładnie obtoczony w marynacie.
Krok 3 - Mój przepis na...: Wieprzowina marynowana w miodzie z orzeszkami ziemnymi, odc. 31 foto
Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę. Sałaty rzymskie siekamy. Na dwóch patelniach rozgrzewamy olej. Na jedną patelnię wrzucamy cebulę i paprykę. Po chwili dodajemy pokrojony w plastry czosnek. Na drugą patelnię wykładamy plastry mięsa.
Krok 4 - Mój przepis na...: Wieprzowina marynowana w miodzie z orzeszkami ziemnymi, odc. 31 foto
Obsmażone mięso przekładamy do warzyw, przyprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy prażone orzeszki ziemne, poszatkowany szczypior oraz sałaty rzymskie.
Krok 5 - Mój przepis na...: Wieprzowina marynowana w miodzie z orzeszkami ziemnymi, odc. 31 foto
Gotowe danie posypujemy przed podaniem orzeszkami ziemnymi oraz szczypiorkiem i kiełkami.
Krok 6 - Mój przepis na...: Wieprzowina marynowana w miodzie z orzeszkami ziemnymi, odc. 31 foto
Do warzyw dodajemy ostrą mieloną paprykę oraz imbir. Imbir dodajemy również do mięsa.
Krok 7 - Mój przepis na...: Wieprzowina marynowana w miodzie z orzeszkami ziemnymi, odc. 31 foto
Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz podlewamy rosołem z kury. Dokładnie mieszamy. Na koniec całość posypujemy kiełkami (mogą być groszku, słonecznika, soi).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

11.04.2016 20:15
Super danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat