Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Żeberka z ciapkapustą

4.9
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Ciapkapusta to charakterystyczne połączenie kapusty kiszonej z ziemniakami, popularne przede wszystkim na Śląsku. Idealnie komponuje się z pieczonymi żeberkami.

Składniki:

Żeberka:

żeberka surowe
350 gramów
czosnek
3 ząbki
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat
1 łyżka
olej
50 mililitrów
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sklep Prymat

Ciapkapusta:

ziemniaki ugotowane
200 gramów
kapusta kiszona
150 gramów
kminek
1 łyżeczka
Sklep Prymat
olej do smażenia

Dla ozdoby:

natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z ciapkapustą

Żeberka zamarynuj w reszcie składników i odstaw na minimum 12 godzin, aż smaki się przegryzą. Zamarynowane żeberka piecz pod przykryciem wraz z ugotowaną kiszoną kapustą przez 2 godziny w 180°C.

Do garnka wlej olej, dodaj ugotowane ziemniaki, upieczoną kapustę i kminek, a następnie smaż przez 2-3 minuty. Gotowe żeberka wraz z ciapkapustą podawaj z omastą z żeberek oraz natką pietruszki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.03.2019 08:12
Moje ulubione danie,zawsze mam problem jak napisać słowo panckrauft tak mówimy u nas na połączenie kapusty z ziemniakami , ale teraz już wiem ciapkapusta. Też niedawno gotowałam ale z roladami schabowymi. Najczęściej właśnie gotuję do żeberek albo do kotletów mielonych. Smakowicie i kusząco aż ślinka poleciała.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak