Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z ciapkapustą

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Ciapkapusta to charakterystyczne połączenie kapusty kiszonej z ziemniakami, popularne przede wszystkim na Śląsku. Idealnie komponuje się z pieczonymi żeberkami.

Składniki:

Żeberka:

żeberka surowe 350 gramów
czosnek 3 ząbki
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat 1 łyżka
olej 50 mililitrów
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Ciapkapusta:

ziemniaki ugotowane 200 gramów
kapusta kiszona 150 gramów
kminek 1 łyżeczka
olej do smażenia

Dla ozdoby:

natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z ciapkapustą

Żeberka zamarynuj w reszcie składników i odstaw na minimum 12 godzin, aż smaki się przegryzą. Zamarynowane żeberka piecz pod przykryciem wraz z ugotowaną kiszoną kapustą przez 2 godziny w 180°C.

Do garnka wlej olej, dodaj ugotowane ziemniaki, upieczoną kapustę i kminek, a następnie smaż przez 2-3 minuty. Gotowe żeberka wraz z ciapkapustą podawaj z omastą z żeberek oraz natką pietruszki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.03.2019 08:12
Moje ulubione danie,zawsze mam problem jak napisać słowo panckrauft tak mówimy u nas na połączenie kapusty z ziemniakami , ale teraz już wiem ciapkapusta. Też niedawno gotowałam ale z roladami schabowymi. Najczęściej właśnie gotuję do żeberek albo do kotletów mielonych. Smakowicie i kusząco aż ślinka poleciała.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak