Żeberka z ciapkapustą

Żeberka z ciapkapustą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Ciapkapusta to charakterystyczne połączenie kapusty kiszonej z ziemniakami, popularne przede wszystkim na Śląsku. Idealnie komponuje się z pieczonymi żeberkami.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Żeberka:

  • żeberka surowe

    350 gramów
  • czosnek

    3 ząbki
  • przyprawa do żeberek z miodem

    1 łyżka
  • olej

    50 mililitrów
  • pieprz czarny grubo mielony

Ciapkapusta:

  • ziemniaki ugotowane

    200 gramów
  • kapusta kiszona

    150 gramów
  • kminek

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Dla ozdoby:

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka zamarynuj w reszcie składników i odstaw na minimum 12 godzin, aż smaki się przegryzą. Zamarynowane żeberka piecz pod przykryciem wraz z ugotowaną kiszoną kapustą przez 2 godziny w 180°C.

Do garnka wlej olej, dodaj ugotowane ziemniaki, upieczoną kapustę i kminek, a następnie smaż przez 2-3 minuty. Gotowe żeberka wraz z ciapkapustą podawaj z omastą z żeberek oraz natką pietruszki.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

08.03.2019 08:12
Moje ulubione danie,zawsze mam problem jak napisać słowo panckrauft tak mówimy u nas na połączenie kapusty z ziemniakami , ale teraz już wiem ciapkapusta. Też niedawno gotowałam ale z roladami schabowymi. Najczęściej właśnie gotuję do żeberek albo do kotletów mielonych. Smakowicie i kusząco aż ślinka poleciała.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat