Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Gulasz wieprzowy wg Piotra Ogińskiego
Łopatkę wieprzową kroimy w 1,5 cm kostkę i smażymy na rozgrzanym smalcu. Gdy mięso się zarumieni dodajemy posiekany czosnek, zmniejszamy ogień, dodajemy paprykę wędzoną i smażymy około 1 minutę. Po minucie całość przekładamy do garnka, dodajemy wszystkie warzywa oprócz papryki czerwonej, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem 15 minut. Po 15 minutach dodajemy przyprawę do gulaszu, 4 liście laurowe, kolorowy pieprz i sól, po czym dusimy gulasz jeszcze 20 minut.
Po 20 minutach dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy kolejne 10 minut. Po 10 minutach łączymy olej z mąką, mieszając ostrożnie wlewamy zawiesinę do gulaszu i zagotowujemy.
Gotowy gulasz podajemy z świeżą natką pietruszki oraz plackami ziemniaczanymi.
Smacznego!