Co na obiad: Gulasz wieprzowy wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny i aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej. O smaku gulaszu, oprócz mięsa, decydują warzywa: por, marchew i cebula oraz przyprawy: przyprawa do gulaszu, papryka wędzona i słodka papryka mielona. Do tego dania zróbcie chrupiące placki ziemniaczane, na które przepis znajdziecie tutaj.

 

 

 

 

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na gulasz:

  • łopatka wieprzowa

    1,20 kilograma
  • smalec

    50 gramów
  • czosnek

    3 ząbki
  • pomidor

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • woda

    1 litr
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • biała cebula

    1 sztuka
  • por

    1/2 sztuki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki

Do smaku:

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat

    2 łyżeczki
  • liście lurowe

    4 sztuki
  • pieprz kolorowy

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • olej

    4 łyżki
  • mąka

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę wieprzową kroimy w 1,5 cm kostkę i smażymy na rozgrzanym smalcu. Gdy mięso się zarumieni dodajemy posiekany czosnek, zmniejszamy ogień, dodajemy paprykę wędzoną i smażymy około 1 minutę. Po minucie całość przekładamy do garnka, dodajemy wszystkie warzywa oprócz papryki czerwonej, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem 15 minut. Po 15 minutach dodajemy przyprawę do gulaszu, 4 liście laurowe, kolorowy pieprz i sól, po czym dusimy gulasz jeszcze 20 minut.

Po 20 minutach dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy kolejne 10 minut. Po 10 minutach łączymy olej z mąką, mieszając ostrożnie wlewamy zawiesinę do gulaszu  i zagotowujemy.

Gotowy gulasz podajemy z świeżą natką pietruszki oraz plackami ziemniaczanymi.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 14.02.2019 19:21
Przy najbliższej okazji wypróbuję ten przepis : )
Bożena Matuszczyk 13.02.2019 22:58
No proszę placki ziemniaczane i ten pyszny gulasz mniam ,;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat