Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue

odc. 40 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • olej

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Sos barbecue

  • rosół warzywny

    0,5 l
  • miód

    3 łyżki
  • musztarda kremska

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    100 g
  • sos worcestershire

    4 łyżeczki
  • goździki

  • wino czerwone wytrawne

    200 ml
  • oliwa z oliwek

  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    1 szt.
  • papryka czerwona

    2 szt.
  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue
Żeberka przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy trochę oleju i smażymy 7-10 minut by nabrały koloru.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue
Zalewamy tłuszczem z patelni. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 - 180 stopni C na ok. 35 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue
By przygotować sos barbecue do rondelka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowany czosnek. Podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojoną drobno paprykę czerwoną. Wszystko mieszamy i smażymy. Po chwili dolewamy wino czerwone, dodajemy miód i koncentrat pomidorowy. Wszystko porządnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue
Teraz dodajemy 2 łyżki musztardy kremskiej, sos worcestershire oraz bulion warzywny. Całość mieszamy i gdy sos się zagotuje, dodajemy 5-6 goździków. Sos gotujemy jeszcze przez ok. 35 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue
Po upływie tego czasu przelewamy sos do blendera i miksujemy.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue
Zblendowany sos wlewamy z powrotem do garnka i doprawiamy szczyptą soli i papryką ostrą mieloną. Całość mieszamy.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue
Wyjmujemy żeberka z piekarnika, smarujemy obficie sosem barbecue z obu stron i wkładamy je z powrotem do piekarnika na co najmniej 1,5 godziny. Zmniejszamy temperaturę do 120 – 130 stopni C. Co 15 - 20 minut zaglądamy do piekarnika żeby przełożyć żeberka na drugą stronę i upewnić się, ze nie są wyschnięte.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 40: Żeberka w sosie barbecue
Po niecałych 2 godzinach wyjmujemy żeberka na talerz i smarujemy obficie sosem barbecue. Danie można podawać. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

oliwiao

05.10.2016 18:57
Przepis wypróbowałam - żeberka cud miód! Naprawdę warte polecenia :-)

Megi

09.02.2015 08:13
wyglądają apetycznie

Mniam

08.06.2014 13:24
Dzięki tym żeberkom zaczęła się moja przygoda z DS :) Oczywiście przepis wypróbowałam i było bardzo smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat