Wielkanoc: Jajka po szkocku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe

    1 kg
  • jajko

    10
  • cebula czerwona

    1
  • ząbki czosnku

    4
  • Musztarda chrzanowa Prymat

    2 łyżki
  • koperek

    1 pęczek
  • jogurt naturalny

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • cząber

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ugotować na twardo, obrać i odłożyć na bok. Mięso przełożyć do misy robota, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, zmiksować, aż otrzymamy konsystencję pasty. Do masy dodać musztardę, jogurt, cząber i posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Mięso podzielić na 10 równych części. Z każdej zrobić placek, na środek położyć jajko i dokładnie przykryć je mięsem. Mięsne kulki obtoczyć w bułce tartej. Jajko po szkocku smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Możne je też upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 40-45 minut. Podawać z buraczkami tartymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 16.03.2018 16:00
Patrząc na takie zdjęcia człowiek momentalnie robi się głodny. :)
anka1988 06.04.2017 20:35
od razu mnie zaciekawiły
IZABELA29 02.04.2017 19:37
Robilam i świetnie sie sprawdzają na świątecznym stole
Lis 31.03.2017 18:59
Bardzo smakowicie się prezentuje:)
MonikaW 25.03.2017 20:11
Też je lubię
Bożena Matuszczyk 22.03.2017 08:34
Śliczne i pyszne jajka.;)
cookingangelika 14.03.2017 10:34
świetne po prostu, uwielbiam je
Edita 13.03.2017 08:53
fajna przekaska
halina17 08.03.2017 19:24
Robię jajka po szkocku , moja rodzinka lubi.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat