Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z tuńczyka wg Piotra Ogińskiego

5.0
(16)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wszyscy uwielbiamy krokiety, głównie  z nadzieniem mięsnym i dodatkiem czerwonego barszczu. To świetna propozycja obiadowa, jednak co w sytuacji, kiedy nie jadamy mięsa, a akceptowane w naszym menu są jedynie ryby? Koniecznie wypróbujcie przepis Piotra Ogińskiego na krokiety inne niż wszystkie - z tuńczyka!

Składniki:

Salsa:

fasola biała 1 puszka
fasola czarna 1 puszka
cebula czerwona 1/2 sztuki
oliwa 3 łyżki
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
pomarańcza filetowana i sok
sok z połowy limonki
kapary całe Smak 12 sztuk
koperek świeży 1/2 pęczka
zielona pietruszka 1/2 pęczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka

Krokiety:

cebula biała 1 sztuka
olej 2 łyżki
tuńczyk 2 puszki
ziemniaki ugotowane 300 g
Farsz z empanadillas
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
papryczka chili 1 sztuka
koperek świeży 1/2 pęczka
pietruszka zielona 1/2 pęczka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
olej do smażenia
cytryna do dekoracji
majonez z dodatkiem cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z tuńczyka wg Piotra Ogińskiego

Salsa:

Do miski dodaj odsączoną i umytą fasolę, następnie czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, sok i kawałki z pomarańczy, kapary, posiekany koperek i pietruszkę.

Całość zalej oliwą, dopraw sokiem z limonki, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną salsę z fasoli odstaw na 30 minut do lodówki.

Krokiety:

Na nagrzaną patelnie wolej olej i dodaj pokrojoną w kostkę białą cebule. Podsmażaj do momentu aż zrobi się szklista i przełóż do wysokiej miski.

Do miski dodaj: ugotowane ziemniaki, tuńczyka, (opcjonalnie farsz z empanadillas). Całość dopraw wędzoną papryką, suszonym czosnkiem, świeżą pietruszką , świeżym koperkiem oraz solą i pieprzem.

Na samym końcu wbij jajko i dodaj odrobine bułki tartej aby farsz był dobrze zbity. Tak przygotowaną masę odstaw do lodówki do momentu aż stężeje.

Następnie z przygotowanej masy uformuj malutkie krokieciki, obtocz je w bulce tartej i smaż na głębokim oleju do momentu uzyskania złotej barwy.

Tak przygotowane krokiety podawaj z salsą z fasoli, majonezem cytrynowym i plasterkami cytryny

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak