Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Salsa:
-
fasola biała
1 puszka -
fasola czarna
1 puszka -
cebula czerwona
1/2 sztuki -
oliwa
3 łyżki -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
pomarańcza filetowana
i sok -
sok z połowy limonki
-
kapary całe Smak
12 sztuk -
koperek świeży
1/2 pęczka -
zielona pietruszka
1/2 pęczka -
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka
Krokiety:
-
cebula biała
1 sztuka -
olej
2 łyżki -
tuńczyk
2 puszki -
ziemniaki ugotowane
300 g -
Farsz z empanadillas
-
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
papryczka chili
1 sztuka -
koperek świeży
1/2 pęczka -
pietruszka zielona
1/2 pęczka -
jajko
1 sztuka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
do obtoczenia -
olej do smażenia
-
cytryna
do dekoracji -
majonez
z dodatkiem cytryny
Przepis i sposób przygotowania Krokiety z tuńczyka wg Piotra Ogińskiego
Salsa:
Do miski dodaj odsączoną i umytą fasolę, następnie czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, sok i kawałki z pomarańczy, kapary, posiekany koperek i pietruszkę.
Całość zalej oliwą, dopraw sokiem z limonki, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną salsę z fasoli odstaw na 30 minut do lodówki.
Krokiety:
Na nagrzaną patelnie wolej olej i dodaj pokrojoną w kostkę białą cebule. Podsmażaj do momentu aż zrobi się szklista i przełóż do wysokiej miski.
Do miski dodaj: ugotowane ziemniaki, tuńczyka, (opcjonalnie farsz z empanadillas). Całość dopraw wędzoną papryką, suszonym czosnkiem, świeżą pietruszką , świeżym koperkiem oraz solą i pieprzem.
Na samym końcu wbij jajko i dodaj odrobine bułki tartej aby farsz był dobrze zbity. Tak przygotowaną masę odstaw do lodówki do momentu aż stężeje.
Następnie z przygotowanej masy uformuj malutkie krokieciki, obtocz je w bulce tartej i smaż na głębokim oleju do momentu uzyskania złotej barwy.
Tak przygotowane krokiety podawaj z salsą z fasoli, majonezem cytrynowym i plasterkami cytryny
Smacznego!
Komentarze (0)