Krokiety z tuńczyka wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Wszyscy uwielbiamy krokiety, głównie  z nadzieniem mięsnym i dodatkiem czerwonego barszczu. To świetna propozycja obiadowa, jednak co w sytuacji, kiedy nie jadamy mięsa, a akceptowane w naszym menu są jedynie ryby? Koniecznie wypróbujcie przepis Piotra Ogińskiego na krokiety inne niż wszystkie - z tuńczyka!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Salsa:

  • fasola biała

    1 puszka
  • fasola czarna

    1 puszka
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • pomarańcza filetowana

    i sok
  • sok z połowy limonki

  • kapary całe Smak

    12 sztuk
  • koperek świeży

    1/2 pęczka
  • zielona pietruszka

    1/2 pęczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka

Krokiety:

  • cebula biała

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżki
  • tuńczyk

    2 puszki
  • ziemniaki ugotowane

    300 g
  • Farsz z empanadillas

  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • koperek świeży

    1/2 pęczka
  • pietruszka zielona

    1/2 pęczka
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do obtoczenia
  • olej do smażenia

  • cytryna

    do dekoracji
  • majonez

    z dodatkiem cytryny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Salsa:

Do miski dodaj odsączoną i umytą fasolę, następnie czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, sok i kawałki z pomarańczy, kapary, posiekany koperek i pietruszkę.

Całość zalej oliwą, dopraw sokiem z limonki, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną salsę z fasoli odstaw na 30 minut do lodówki.

Krokiety:

Na nagrzaną patelnie wolej olej i dodaj pokrojoną w kostkę białą cebule. Podsmażaj do momentu aż zrobi się szklista i przełóż do wysokiej miski.

Do miski dodaj: ugotowane ziemniaki, tuńczyka, (opcjonalnie farsz z empanadillas). Całość dopraw wędzoną papryką, suszonym czosnkiem, świeżą pietruszką , świeżym koperkiem oraz solą i pieprzem.

Na samym końcu wbij jajko i dodaj odrobine bułki tartej aby farsz był dobrze zbity. Tak przygotowaną masę odstaw do lodówki do momentu aż stężeje.

Następnie z przygotowanej masy uformuj malutkie krokieciki, obtocz je w bulce tartej i smaż na głębokim oleju do momentu uzyskania złotej barwy.

Tak przygotowane krokiety podawaj z salsą z fasoli, majonezem cytrynowym i plasterkami cytryny

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat