Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z tuńczyka wg Piotra Ogińskiego
Salsa:
Do miski dodaj odsączoną i umytą fasolę, następnie czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, sok i kawałki z pomarańczy, kapary, posiekany koperek i pietruszkę.
Całość zalej oliwą, dopraw sokiem z limonki, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną salsę z fasoli odstaw na 30 minut do lodówki.
Krokiety:
Na nagrzaną patelnie wolej olej i dodaj pokrojoną w kostkę białą cebule. Podsmażaj do momentu aż zrobi się szklista i przełóż do wysokiej miski.
Do miski dodaj: ugotowane ziemniaki, tuńczyka, (opcjonalnie farsz z empanadillas). Całość dopraw wędzoną papryką, suszonym czosnkiem, świeżą pietruszką , świeżym koperkiem oraz solą i pieprzem.
Na samym końcu wbij jajko i dodaj odrobine bułki tartej aby farsz był dobrze zbity. Tak przygotowaną masę odstaw do lodówki do momentu aż stężeje.
Następnie z przygotowanej masy uformuj malutkie krokieciki, obtocz je w bulce tartej i smaż na głębokim oleju do momentu uzyskania złotej barwy.
Tak przygotowane krokiety podawaj z salsą z fasoli, majonezem cytrynowym i plasterkami cytryny
Smacznego!