Przepis dnia V: Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem, odc. 30

Przepis dnia V: Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem, odc. 30

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 szt.
  • cebula

    1/2 szt.
  • szpinak mrożony

    150 g
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    275 g
  • boczek wędzony

    150 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mozzarella

    1 kulka
  • pomidory suszone Smak

  • śmietana kremowa 30%

    250 ml
  • mleko

    1 szklanka
  • gałka muszkatołowa mielona

  • bazylia

  • oregano

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem, odc. 30 foto
Do mąki wlewamy mleko, dodajemy jajko i proszek do pieczenia. Do mąki dosypujemy oregano i bazylię, wlewamy olej i mieszamy.
Krok 2 - Przepis dnia V: Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem, odc. 30 foto
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Na drugą patelnię wrzucamy boczek. Do masła na patelni dodajemy cebulę, po krótkim podsmażeniu przekładamy cebulę do rondelka.
Krok 3 - Przepis dnia V: Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem, odc. 30 foto
Na patelnię po podsmażonej cebuli dodajemy masło i wrzucamy mrożony szpinak. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.
Krok 4 - Przepis dnia V: Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem, odc. 30 foto
Kroimy mozzarellę na drobne kawałki.
Krok 5 - Przepis dnia V: Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem, odc. 30 foto
Do szpinaku dodajemy boczek i tłuszcz, który wytopił się z boczku oraz pokrojoną mozzarellę.
Krok 6 - Przepis dnia V: Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem, odc. 30 foto
Nakładamy do foremek w kolejności – ciasto (1,5 łyżki) – farsz – ciasto. Wstawiamy muffiny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na 20-25 minut.
Krok 7 - Przepis dnia V: Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem, odc. 30 foto
Przygotowujemy sos: do rondelka z podsmażoną cebulką dodajemy śmietanę oraz pokrojone (niezbyt drobno) suszone pomidory. Dosypujemy pieprz do smaku. Czekamy aż śmietana się zredukuje.
Krok 8 - Przepis dnia V: Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem, odc. 30 foto
Podawać możemy według uznania – w foremkach z sosem podanym w miseczce obok, bądź też po wyjęciu z foremek muffinki polane sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna47

10.10.2015 20:52
Lubie muffinki.

Babeczka35

10.10.2015 15:46
Super muffinki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat