Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: smażony ser według Piotra Ogińskiego

5.0
(49)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Smażony syr - danie kuchni czeskiej, które szczególnie kochają Polacy. Przed Wami przepis na smażony ser - camembert i edamski. Do takiego sera podajcie sos tatarski i chrupiące, domowe frytki, na które przepis znajdziecie tutaj.

Składniki:

Sery:

ser typu Edam 150 gramów
ser camembert 150 gramów

Na panierkę:

Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
mąka do obtoczenia
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz ognisty mielony Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
Czosnek staropolski Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: smażony ser według Piotra Ogińskiego

Ser delikatnie pocieramy z każdej strony o tarkę, żeby nadać mu chropowatą powierzchnię.

Do mąki wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Przygotowany ser obtaczamy w mące oraz jajku. Czynność powtarzamy, po czym panierujemy go w bułce tartej, pamiętając o tym by dokładnie go pokryć oraz dobrze docisnąć panierkę.

Otoczony panierką ser smażymy w temperaturze 160°C przez ok. 4-5 minut lub do momentu, kiedy panierka będzie złota i chrupiąca.

Gotowe danie podajemy z frytkami oraz sosem tatarskim, na które przepis znajdziecie tutaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 13.03.2019 10:39
Smażę czasami ser camembert jest pyszny, a z grilla jest jeszcze lepszy : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak