Co na obiad: smażony ser według Piotra Ogińskiego

Co na obiad: smażony ser według Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Smażony syr - danie kuchni czeskiej, które szczególnie kochają Polacy. Przed Wami przepis na smażony ser - camembert i edamski. Do takiego sera podajcie sos tatarski i chrupiące, domowe frytki, na które przepis znajdziecie tutaj.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sery:

  • ser typu Edam

    150 gramów
  • ser camembert

    150 gramów

Na panierkę:

  • bułka tarta

    do obtoczenia
  • mąka

    do obtoczenia
  • jajko

    1 sztuka
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • pieprz ognisty mielony

  • papryka mielona wędzona

  • czosnek staropolski Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ser delikatnie pocieramy z każdej strony o tarkę, żeby nadać mu chropowatą powierzchnię.

Do mąki wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Przygotowany ser obtaczamy w mące oraz jajku. Czynność powtarzamy, po czym panierujemy go w bułce tartej, pamiętając o tym by dokładnie go pokryć oraz dobrze docisnąć panierkę.

Otoczony panierką ser smażymy w temperaturze 160°C przez ok. 4-5 minut lub do momentu, kiedy panierka będzie złota i chrupiąca.

Gotowe danie podajemy z frytkami oraz sosem tatarskim, na które przepis znajdziecie tutaj.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

2 tygodnie temu
Smażę czasami ser camembert jest pyszny, a z grilla jest jeszcze lepszy : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat