Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku II, odc. 45: Chrupiące szparagi

5.0
(47)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przed Wami białe szparagi! Przepis ten, autorstwa Michela Morana, to wyjątkowo proste do powtórzenia danie, które świetnie sprawdzi się jako przekąska lub posiłek na kolację. 

Składniki:

szparagi białe
500 g
jajko
2 szt.
masło
40 g
Bułka tarta klasyczna Prymat
40 g
migdały w płatkach
40 g (prażone)
parmezan
40 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Koperek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 45: Chrupiące szparagi

Szukacie pomysłu na smaczną kolację albo apetyczną przekąskę na przyjęcie? To dla Was są właśnie chrupiące białe szparagi! Przepis, który znajduje się poniżej jest naprawdę prosty!

Kroki postępowania

1
Obrać szparagi. Obrane szparagi związujemy nicią i wrzucamy do garnka z osoloną gotującą się wodą. Gotujemy.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 45: Chrupiące szparagi foto
2
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy bułkę tartą , parmezan, migdały i mieszamy, a następnie doprawiamy pieprzem białym i koperkiem suszonym.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 45: Chrupiące szparagi foto
3
W misce roztrzepujemy jajka. Ugotowane szparagi wyjmujemy z wody i polewamy zimną wodą. Rozwiązujemy z nici układamy na talerzu i przyprawiamy solą, obtaczamy w jajku. Następnie panierujemy w przygotowanej mieszance bułki, migdałów i parmezanu.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 45: Chrupiące szparagi foto
4
Na patelni rozgrzewamy masło i układamy panierowane szparagi i smażymy z wszystkich stron ok. 2 minuty.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 45: Chrupiące szparagi foto
5
Danie jest gotowe!
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 45: Chrupiące szparagi foto

Które wybieracie? Zielone czy białe szparagi? Przepisy na te pełne smaku warzywa znajdziecie w serwisie doradcasmaku.pl, klikając TUTAJ

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 13.12.2018 09:58
Szparagi palce lizać;)
Pani Domu 18.05.2017 13:12
ciekawy pomysł na szparagi
ao_12 28.03.2014 19:36
Wspaniale się prezentują, przepis jest prosty...tylko czekać aż zacznie się sezon szparagowy:)
luna76 28.03.2014 14:26
Muszę takie zrobić. Wyglądają wspaniale !!
Beatris 28.03.2014 13:52
Z utęsknieniem czekam na sezon szparagowy. W ten sposób przygotowane z pewnością by mi smakowały:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak