Przepis dnia III, odc. 15: Smażone boczniaki z dipem serowym

Przepis dnia III, odc. 15: Smażone boczniaki z dipem serowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • boczniaki

    12 kapeluszy
  • olej do smażenia

  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • jajka

    4 szt.
  • bułka tarta

    6 łyżek
  • ser żółty

    4 łyżki (starty)
  • cytryna

    1 szt.

Sos

  • Party Dip Serowy

    1 opakowanie
  • majonez

    5 łyżek
  • jogurt naturalny

    4 łyżki (gęsty)
  • kapary

  • sól ziołowa

  • chili pieprz cayenne

  • pieprz cytrynowy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 15: Smażone boczniaki z dipem serowym foto
W dużej misce połączyć Party Dip Serowy Prymat z majonezem i jogurtem, posiekane kapary, doprawić chili pieprzem cayenne i pieprzem. Dla aromatu można dodać posiekaną gałązkę rozmarynu lub suszony rozmaryn. Przed podaniem odstawić do lodówki na minimum kilka minut.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 15: Smażone boczniaki z dipem serowym foto
Kapelusze boczniaków umyć, osuszyć, a następnie oprószyć pieprzem cytrynowym, chili pieprzem cayenne.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 15: Smażone boczniaki z dipem serowym foto
Jajka rozbić i wymieszać, doprawić solą ziołową. Bułkę tartą połączyć z tartym serem.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 15: Smażone boczniaki z dipem serowym foto
Boczniaki oprószyć mąką, obtoczyć w jajku, zapanierować w bułce z serem.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 15: Smażone boczniaki z dipem serowym foto
Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone boczniaki odsączyć na ściereczce.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 15: Smażone boczniaki z dipem serowym foto
Tak przygotowane boczniaki ułożyć na półmisku, podawać z cząstkami cytryny i dipem serowym, dekorując gałązkami rozmarynu.
Doradca Smaku
Zamiast kaparów do sosu można użyć suszone pomidory lub oliwki.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat