Sałatka z awokado i mozzarellą

Sałatka z awokado i mozzarellą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na kolorową i apetyczną sałatkę z awokado oraz kuleczkami mozarelli z sosem bazyliowym z dodatkiem chia i błonnika.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • roszponka

    50 gramów
  • mini mozzarela

    150 gramów
  • pomidorki koktajlowe żółte

    50 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    50 gramów
  • awokado

    1 sztuka
  • oliwa

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • woda

    3 łyżki
  • Sos sałatkowy bazyliowy z błonnikiem i chia

  • mozzarella

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sałatka z awokado i mozzarellą

Sałatka z awokado to smaczna i zdrowa propozycja na lunch. Z dodatkiem mozzarelli, pomidorków koktajlowych i roszponki tworzy piękną, sycącą, a co najważniejsze pyszną kompozycję.

Sposób przygotowania:

  1. Umytą i osuszoną roszponkę przekładamy do miski

  2. Sos sałatkowy przygotowujemy mieszając mieszankę sos sałatkowy bazyliowy z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody.

  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i wrzucamy do miski mieszając dokładnie z sosem sałatkowym. Przekładamy wraz z nadmiarowym sosem sałatkowym na roszponkę i dekorujemy kulkami mozzarelli. 

  4. Dojrzałe awokado kroimy na plastry i kładziemy na roszponce. Aby zachować idealny, zielony kolor awokado, musimy je delikatnie skropić sokiem z cytryny. Więcej o awokado >>

  5. Sałatkę należy wymieszać tuż przed nałożeniem na talerz.

Sałatka z awokado i mozzarellą to tylko jedna z pysznych propozycji, które znajdziecie w serwisie DoradcaSmaku.pl.

Koniecznie sprawdźcie inne pomysły na lekkie i smaczne sałatki - klikajcie TUTAJ.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat