Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
roszponka
50 gramów -
mini mozzarela
150 gramów -
pomidorki koktajlowe żółte
50 gramów -
pomidorki koktajlowe
50 gramów -
awokado
1 sztuka -
oliwa
3 łyżki -
sok z cytryny
z 1/2 owocu -
woda
3 łyżki -
Sos sałatkowy bazyliowy z błonnikiem i chia
-
mozzarella
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z awokado i mozzarellą
Sałatka z awokado to smaczna i zdrowa propozycja na lunch. Z dodatkiem mozzarelli, pomidorków koktajlowych i roszponki tworzy piękną, sycącą, a co najważniejsze pyszną kompozycję.
Sposób przygotowania:
-
Umytą i osuszoną roszponkę przekładamy do miski
-
Sos sałatkowy przygotowujemy mieszając mieszankę sos sałatkowy bazyliowy z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody.
-
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i wrzucamy do miski mieszając dokładnie z sosem sałatkowym. Przekładamy wraz z nadmiarowym sosem sałatkowym na roszponkę i dekorujemy kulkami mozzarelli.
-
Dojrzałe awokado kroimy na plastry i kładziemy na roszponce. Aby zachować idealny, zielony kolor awokado, musimy je delikatnie skropić sokiem z cytryny. Więcej o awokado >>
-
Sałatkę należy wymieszać tuż przed nałożeniem na talerz.
Sałatka z awokado i mozzarellą to tylko jedna z pysznych propozycji, które znajdziecie w serwisie DoradcaSmaku.pl.
Koniecznie sprawdźcie inne pomysły na lekkie i smaczne sałatki - klikajcie TUTAJ.
Komentarze (0)