Jak przygotować awokado do spożycia?

25.07.2011 16:08
Jak przygotować awokado do spożycia?

Przed przystąpieniem do przygotowania dania czy też pasty z awokado, koniecznie sprawdźmy, czy jest odpowiednio miękkie.

Najczęściej spotykane odmiany awokado to:

Awokado fuerte – charakteryzuje się ciemnozielonym kolorem, w kształcie przypomina gruszkę. Jego skórka jest cienka i gładka.  W smaku jest kremowe.

Awokado hass - ma charakterystyczny ciemnofioletowy kolor, wpadający w odcień brązowego. Jest bardziej owalny niż odmiana fuerte. Jego skórka jest grubsza i chropowata. W smaku poza charakterystyczną dla awokado kremowością, można wyczuć orzechowe nuty.  

 

Bez względu na odmianę awokado, którą zdecydujecie się kupić, każdy owoc powinien być:

Dojrzały - najłatwiej rozpoznać czy awokado jest dojrzałe po szypułce. Po lekkim naciśnięciu palcem, powinna bez problemu dać się usunąć.

Miękki – dojrzałe awokado, bez problemu można rozsmarować na kromce chleba, bez konieczności wcześniejszego mechanicznego rozdrabniania.

  • Jeżeli nie chcecie aby awokado zbyt szybko dojrzało, możecie spowolnić ten proces, przechowując owoc w lodówce.
  • Jeżeli zależy Wam na tym aby owoc jak najszybciej nadawał się do spożycia, trzymajcie go w ciemnym, ciepłym miejscu gdzie będzie miał szansę dojrzeć i nabrać właściwego smaku.

 

Awokado – przygotowanie do spożycia

1. Przecinamy owoc ostrym nożem wzdłuż, dookoła pestki. Nóż powinien zagłębić się w miąższ do samej pestki.

2. Po przekrojeniu na pół, chwytamy dwie połówki awokado i przekręcamy je w dwie, przeciwne strony.

3. Jeżeli nie chcemy zjadać całego owocu od razu, w części, którą zostawiamy na później zostawiamy pestkę. Spowolni to czernienie miąższu.

4. Awokado możemy obrać ze skórki, ale z dojrzałego owocu skórkę powinno dać się bez problemu usunąć ręcznie lub wyjąć miąższ łyżeczką.

5. Aby zachować idealny, zielony kolor naszego awokado, powinno się go delikatnie skropić sokiem z cytryny.

 

>> KLIKNIJ I SPRAWDŹ NAJLEPSZE PRZEPISY NA DANIA Z AWOKADO <<

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
prymat