Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na sałatkę:
-
pierś z kurczaka
1 sztuka -
oliwa
1/3 szklanki -
szalotka
2-3 sztuki -
pomidory suszone
50 gramów -
oliwki czarne
20 gramów -
awokado
2 sztuki -
sok z cytryny
z połowy owocu -
ocet winny
3-4 łyżki -
mieszanka świeżych sałat
1-2 garście -
pomidorki koktajlowe
kilka sztuk -
Musztarda rosyjska Prymat
2 łyżeczki -
imbir świeży
szczypta
Do smaku:
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
sól
-
estragon
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z kurczakiem, awokado i oliwkami wg Michela Morana
1. Pierś z kurczaka kroimy w podłużne paski i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Doprawiamy solą i papryką ostrą. Szalotkę siekamy i dodajemy do kurczaka. Całość smażymy przez kilka minut.
2. Suszone pomidory kroimy w paski, przekładamy do miski i łączymy z oliwkami. Doprawiamy estragonem i świeżo startym imbirem. Obieramy i drylujemy awokado, a następnie przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą.
3. Sos winegret: Do miseczki wlewamy ocet winny, dodajemy 2 łyżeczki musztardy i 1/3 szklanki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Na talerzach układamy mieszankę sałat, suszone pomidory z awokado i oliwkami, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz kurczaka. Całość polewamy sosem winegret.
Komentarze (3)