Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolacja: Sałatka z krewetkami, awokado, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem kolendrowym

5.0
(67)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dieta dla aktywnych | Dzień 2 | Kolacja

Oto przepis na lekką kolację - sałatka z krewetkami, awokado, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem kolendrowym. Nie bez powodu mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach, a w tej sałatce wisienką na torcie są płatki migdałów. Badania pokazują, że orzechy te mogą wpływać na poprawę wydolności. Uzupełniając swój jadłospis migdałami z pewnością poprawisz efektywność swoich treningów.

 

Składniki:

krewetki mrożone 95 g (ok. 1/2 szklanki)
miks sałat 31 g (1 szklanka)
awokado 56 g (ok. 1/3 szt.)
pomidorki koktajlowe 96 g (6 szt.)
papryczka chili 1 szt. (ok. 6 g)
czosnek 2 ząbki (14 g)
imbir świeży 5 g
świeża kolendra 3 g (5 gałązek)
płatki migdałowe 9 g (1 łyżka)
sok z limonki 9 ml (1 łyżka)
oliwa 4 ml (2 łyżeczki)
olej rzepakowy rafinowany 7 ml (1 łyżka)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 g (1 szczypta)
Pieprz czarny mielony Prymat 1 g (1 szczypta)
ziarna sezamu 4 g (1 łyżeczka)

Porada

* Jeśli twoje krewetki są nieoprawione, oczyść je z jelit: natnij je lekko nożem wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito. Opłucz i dokładnie osusz.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolacja: Sałatka z krewetkami, awokado, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem kolendrowym

Nieco orientalny charakter tej sałatki przypadnie do gustu wielbicielom krewetek i sezamu. Awokado, pomidory, świeży imbir i kolendra gwarantują smak. Chrupiące dodatki, czyli ziarna sezamu i migdały w płatkach zachęcają do sięgania po kolejny kęs tej pysznej sałatki. Jeśli tylko kompozycja tych składników Wam zasmakuje, to macie świetny przepis na lekką kolację!

1. Awokado umyj, obierz i pokrój.

2. Pomidorki umyj i przekrój na połówki.

3. Papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń pestki i drobno posiekaj.

4. Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj.

5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem usmaż rozmrożone krewetki z dodatkiem czosnku, imbiru, papryczki, soli oraz pieprzu.

6. Przygotuj dressing blendując kolendrę z migdałami, oliwą, sokiem z limonki, czosnkiem oraz solą i pieprzem.

7. Wszystkie składniki przełóż na talerz, polej dressingiem i posyp sezamem.

 

Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.

Przepisy na lekkie kolacje

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak