Kolacja: Sałatka z krewetkami, awokado, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem kolendrowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta dla aktywnych | Dzień 2 | Kolacja

Kamila Pawłowska, dietetyk aplikacji Peater:

„Nie bez powodu mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach, a w tej sałatce wisienką na torcie są płatki migdałów. Badania pokazują, że orzechy te mogą wpływać na poprawę wydolności. Uzupełniając swój jadłospis migdałami z pewnością poprawisz efektywność swoich treningów.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne kolacje znajdziesz w Diecie Dla Aktywnych, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki mrożone

    95 g (ok. 1/2 szklanki)
  • miks sałat

    31 g (1 szklanka)
  • awokado

    56 g (ok. 1/3 szt.)
  • pomidorki koktajlowe

    96 g (6 szt.)
  • papryczka chili

    1 szt. (ok. 6 g)
  • czosnek

    2 ząbki (14 g)
  • imbir świeży

    5 g
  • świeża kolendra

    3 g (5 gałązek)
  • płatki migdałowe

    9 g (1 łyżka)
  • sok z limonki

    9 ml (1 łyżka)
  • oliwa

    4 ml (2 łyżeczki)
  • olej rzepakowy rafinowany

    7 ml (1 łyżka)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 g (1 szczypta)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 g (1 szczypta)
  • ziarna sezamu

    4 g (1 łyżeczka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Awokado umyj, obierz i pokrój.

2. Pomidorki umyj i przekrój na połówki.

3. Papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń pestki i drobno posiekaj.

4. Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj.

5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem usmaż rozmrożone krewetki z dodatkiem czosnku, imbiru, papryczki, soli oraz pieprzu.

6. Przygotuj dressing blendując kolendrę z migdałami, oliwą, sokiem z limonki, czosnkiem oraz solą i pieprzem.

7. Wszystkie składniki przełóż na talerz, polej dressingiem i posyp sezamem.

Doradca Smaku
* Jeśli twoje krewetki są nieoprawione, oczyść je z jelit: natnij je lekko nożem wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito. Opłucz i dokładnie osusz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat