Sałatka z awokado i mozarellą

Sałatka z awokado i mozarellą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na kolorową i apetyczną sałatkę z awokado oraz kuleczkami mozarelli z sosem bazyliowym z dodatkiem chia i błonnika.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • roszponka

    50 gramów
  • mini mozzarela

    150 gramów
  • pomidorki koktajlowe żółte

    50 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    50 gramów
  • awokado

    1 sztuka
  • oliwa

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • woda

    3 łyżki
  • sos

  • mozzarella

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Sałatka z awokado i mozarellą

Sposób przygotowania:

  1. Umytą i osuszoną roszponkę przekładamy do miski

  2. Sos sałatkowy przygotowujemy mieszając mieszankę sos sałatkowy bazyliowy z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody.

  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i wrzucamy do miski mieszając dokładnie z sosem sałatkowym. Przekładamy wraz z nadmiarowym sosem sałatkowym na roszponkę i dekorujemy kulkami mozzareli. 

  4. Dojrzałe awokado kroimy na plastry i kładziemy na roszponce. Aby zachować idealny, zielony kolor awokado, musimy je delikatnie skropić sokiem z cytryny. Więcej o awokado https://www.doradcasmaku.pl/porada-jak-przygotowac-awokado-do-spozycia-232

  5. Sałatkę należy wymieszać tuż przed nałożeniem na talerz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat