Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne leczo z kurkami

4.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Leczo z kurkami to prosty przepis na leczo, które wzbogacamy aromatycznymi grzybami leśnymi.

Składniki:

kiełbasa zwyczajna 2 sztuki
cebula 1 sztuka
olej 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
kurki 1 garść
papryka czerwona 3 sztuki
papryka zielona 3 sztuki
papryka żółta 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne leczo z kurkami

Paprykowe leczo z kurkami. Miła odmiana tradycyjnego przepisu. Leczo z kurkami zyskuje smak i aromat leśnych grzybów. W tym przepisie nie ma pomidorów, ale są 3 rodzaje papryk, cebula i kiełbasa.

Jak zrobić leczo z kurkami, krok po kroku?

1

Kiełbasę kroimy w kostkę i wraz z pokrojoną w piórka cebulą podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Następnie dodajemy umyte kurki i dusimy ok. 5 minut.

2

Papryki myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w paski. Przekładamy do garnka, zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, aż papryka będzie miękka, ale nie rozgotowana, a jednocześnie odparuje płyn.

3

Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
My nasze leczo jemy z pieczywem.

Leczo może mieć różne dodatki. Zobacz przepis na:

Leczo z cukinii do słoików

Leczo bez papryki

Leczo z papryką i bakłażanem

Leczo z cukinią i kiełbasą

Leczo z fasolki szparagowej

Leczo z kalafiorem

 

Leczo z kaszą

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 18.05.2015 09:02
dzisiaj nie zrobię na obiadek
Habibi 17.10.2012 20:30
Wczoraj miałam podobne na obiadek :)
magdziorka6 17.10.2012 18:01
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak