Przepis i sposób przygotowania na: Keczup z cukinii i pomidorów
Keczup z cukinii stał się hitem przez popularny przepis do przygotowania w Thermomixie. Nie trzeba nam jednak żadnego specjalnego urządzenia, aby przygotować go w domu. Dodatkowo można zrobić go na zapas i przechowywać w słoikach. Keczup z cukinii i pomidorów idealnie nadaje się na zimę.
1. Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z solą, następnie odstawić na kilka godzin, aby cukinia puściła sok. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w kostkę.
2. Powstały sok odlać z cukinii (nie musi być bardzo dokładnie) i dodać do niej cebulę z papryką oraz drobno pokrojony czosnek i suche przyprawy, postawić na gazie gotować około 20 minut.
3. Pomidory obrać ze skórki pokroić w kostkę i dodać do rozgotowanej cukinii i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać ocet i koncentrat. Gotować następne 10 minut po tym czasie całość zmiksować (ewentualnie doprawić na ostrość) i przełożyć do małych słoiczków. Pasteryzować około 10 minut.