Przepis i sposób przygotowania na: Leczo bez dodatków (bez cukinii)
Leczo może być skomponowane z dowolnych warzyw, ale jego podstawą są pomidory i papryka. Pozostałe warzywa mogą być dowolne. To jest przepis na leczo bez cukinii. Żeby przygotować to danie będziesz potrzebować świeże pomidory, paprykę, cebulę i kiełbasę. Pomidory i paprykę obieramy ze skóry, bo wtedy warzywa będą miały delikatniejszy smak.
Przepis na leczo bez cukinii:
Paprykę oczyszczamy, z pomidorów wycinamy miejsca po ogonku i nacinamy je lekko na 4. Kiełbasę kroimy w kostkę.
Paprykę i pomidory wrzucamy do wrzątku, po 3-5 minutach gotowania wyjmujemy pomidory i zdejmujemy z nich skórkę. Paprykę gotujemy ok. 7-10 minut, następnie zalewamy ją zimna wodą i także zdejmujemy skórkę.
Cebulę pokrojona w piórka podsmażamy na oleju (2 łyżki oleju) do zrumienienia, dodajemy do cebuli paprykę pokrojoną w paski oraz pomidory pokrojone na kawałki i podsmażamy całość do odparowania wody.
Kiełbasę podsmażamy na patelni i także dodajemy do garnka. Całość gotujemy około 40-50 min do rozgotowania się warzyw. Doprawiamy cukrem, koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i ostrą papryką.