Fasolotto z mascarpone, szpinakiem i orzechami, DS XVI, odc. 10

odc. 10 Doradca Smaku

Fasolotto z mascarpone, szpinakiem i orzechami, DS XVI, odc. 10

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Risotto, kaszotto, a może fasolotto? Jeśli szukasz przepisu na oryginalne danie wegetariańskie, koniecznie sprawdź ten przepis na pełne smaku, delikatne fasolotto Darii Ładochy!  

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • fasola Jaś

    500 gramów
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • oliwa

    1 łyżka
  • Bazylia suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • boczniaki

    300 gramów
  • serek mascarpone

    250 gramów
  • sok z cytryny

    z 1 owocu
  • Oregano suszone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    3 ząbki
  • liście szpinaku

    500 gramów
  • śmietanka kremówka 36%

    200 ml
  • orzechy włoskie

    60 gramów
  • natka pietruszki

    kilka gałązek

Do smaku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Do dekoracji

  • natka pietruszki

  • cytryna

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Fasolotto z mascarpone, szpinakiem i orzechami, DS XVI, odc. 10

 

Przygotowanie:

1. Fasolę namaczamy w garnku przez całą noc. Następnie wylewamy wodę, w której się moczyła, nalewamy świeżą i dodajemy tymianek. Fasolę gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Pod koniec tego czasu solimy i dodajemy ocet jabłkowy. Ugotowaną fasolę odcedzamy.

2. Cebulę kroimy w piórka.

3. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy cebulę. Podsmażamy, aż się zeszkli i dodajemy bazylię. Całość mieszamy.

4. Boczniaki kroimy na duże kawałki i przekładamy na patelnię z cebulą. Smażymy, aż woda z grzybów odparuje.

5. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i oregano, a następnie dokładnie mieszamy.

6. Na patelnię z boczniakami dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie przekładamy sos mascarpone i mieszamy całość. Dodajemy liście szpinaku, mieszamy i dusimy, aż zmniejszą swoją objętość. Następnie dodajemy ugotowaną fasolę. Całość będzie dość gęsta.

7. Na patelnię wlewamy śmietankę 36% i dokładnie mieszamy. Wsypujemy orzechy, solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Sposób podania:

Fasolotto podajemy udekorowane natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat