Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Fajitas wg Piotra Ogińskiego

5.0
(38)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prawdziwy meksykański rarytas, dla wszystkich którzy kochają dania z dużą ilością papryki. Fajitas wg Piotra Ogińskiego. To jest naprawdę pyszne. 

Składniki:

Sos

oliwa 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
papryczka chipotle 1 sztuka
pomidory 3 sztuki
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
cukier 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżeczki

Guacamole

awokado 1 sztuka
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
oliwa 2 łyżki
sok z limonki z 1/3 owocu
cebula czerwona 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
świeża kolendra 1 pęczek

Kurczak

piersi z kurczaka 2 sztuki
oliwa 2 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
cebula czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka

Dodatki

śmietana 18% do smaku
świeża kolendra do ozdoby
ryż 40 gramów na osobę
tortilla 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Fajitas wg Piotra Ogińskiego

Sos:

Do rondelka wlewamy oliwę, wsypujemy imbir, dodajemy zmiażdżony czosnek i całość podsmażamy przez 1-2 minuty.

Po tym czasie dodajemy cebulę oraz pokrojoną papryczkę chipotle. Podsmażamy 1-2 minuty, po czym dodajemy obrane ze skórki  i pokrojone w kostkę pomidory, sól oraz pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 30 minut, aż sos się zredukuje.

Gotowy sos doprawiamy cukrem oraz kminem rzymskim i gotujemy jeszcze 5-6 minut.

Guacamole:

Do miski przekładamy obrane awokado, dodajemy sól, oliwę, sok z limonki i za pomocą widelca ugniatamy awokado na jednolitą masę.

Następnie do guacamole dodajemy pomidora, czerwoną cebulę oraz świeżą, posiekaną kolendrę, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Kurczak:

Kurczaka kroimy w cienkie paski o grubości 0,5 cm i przekładamy do miski. Dodajemy do niego oliwę, świeżo zmielony pieprz, sól, paprykę ostrą, kmin rzymski oraz czosnek. Całość mieszamy i smażymy na rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty tak jak jest to pokazane na filmie.

Do podsmażonego kurczaka dodajemy cebulę oraz papryki i smażymy jeszcze ok 3 minuty.

Tortille:

Kiedy kurczak się smaży tortille smarujemy delikatnie salsą z obu stron i smażymy na patelni przez ok 30 sekund z każdej strony.

Przygotowanie i podanie:

Kiedy wszystko jest gotowe na tortillę wykładamy guacamole, kurczaka z warzywami, odrobinę salsy, świeżą kolendrę oraz śmietanę i zwijamy.

Tak przygotowane fajitas podajemy z ryżem, guacamole oraz resztą salsy. Smacznego!

 

Jeżeli kochacie dania z papryką nie możecie przegapić przepisu na przepyszne węgierskie leczo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak