Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Fajitas wg Piotra Ogińskiego
Sos:
Do rondelka wlewamy oliwę, wsypujemy imbir, dodajemy zmiażdżony czosnek i całość podsmażamy przez 1-2 minuty.
Po tym czasie dodajemy cebulę oraz pokrojoną papryczkę chipotle. Podsmażamy 1-2 minuty, po czym dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, sól oraz pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 30 minut, aż sos się zredukuje.
Gotowy sos doprawiamy cukrem oraz kminem rzymskim i gotujemy jeszcze 5-6 minut.
Guacamole:
Do miski przekładamy obrane awokado, dodajemy sól, oliwę, sok z limonki i za pomocą widelca ugniatamy awokado na jednolitą masę.
Następnie do guacamole dodajemy pomidora, czerwoną cebulę oraz świeżą, posiekaną kolendrę, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Kurczak:
Kurczaka kroimy w cienkie paski o grubości 0,5 cm i przekładamy do miski. Dodajemy do niego oliwę, świeżo zmielony pieprz, sól, paprykę ostrą, kmin rzymski oraz czosnek. Całość mieszamy i smażymy na rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty tak jak jest to pokazane na filmie.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy cebulę oraz papryki i smażymy jeszcze ok 3 minuty.
Tortille:
Kiedy kurczak się smaży tortille smarujemy delikatnie salsą z obu stron i smażymy na patelni przez ok 30 sekund z każdej strony.
Przygotowanie i podanie:
Kiedy wszystko jest gotowe na tortillę wykładamy guacamole, kurczaka z warzywami, odrobinę salsy, świeżą kolendrę oraz śmietanę i zwijamy.
Tak przygotowane fajitas podajemy z ryżem, guacamole oraz resztą salsy. Smacznego!
Jeżeli kochacie dania z papryką nie możecie przegapić przepisu na przepyszne węgierskie leczo.