Co na obiad: Fajitas wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Prawdziwy meksykański rarytas, dla wszystkich którzy kochają dania z dużą ilością papryki. Fajitas wg Piotra Ogińskiego. To jest naprawdę pyszne. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos

  • oliwa

    2 łyżki
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • papryczka chipotle

    1 sztuka
  • pomidory

    3 sztuki
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    2 łyżeczki

Guacamole

  • awokado

    1 sztuka
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z limonki

    z 1/3 owocu
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • świeża kolendra

    1 pęczek

Kurczak

  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • oliwa

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka

Dodatki

  • śmietana 18%

    do smaku
  • świeża kolendra

    do ozdoby
  • ryż

    40 gramów na osobę
  • tortilla

    8 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos:

Do rondelka wlewamy oliwę, wsypujemy imbir, dodajemy zmiażdżony czosnek i całość podsmażamy przez 1-2 minuty.

Po tym czasie dodajemy cebulę oraz pokrojoną papryczkę chipotle. Podsmażamy 1-2 minuty, po czym dodajemy obrane ze skórki  i pokrojone w kostkę pomidory, sól oraz pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 30 minut, aż sos się zredukuje.

Gotowy sos doprawiamy cukrem oraz kminem rzymskim i gotujemy jeszcze 5-6 minut.

Guacamole:

Do miski przekładamy obrane awokado, dodajemy sól, oliwę, sok z limonki i za pomocą widelca ugniatamy awokado na jednolitą masę.

Następnie do guacamole dodajemy pomidora, czerwoną cebulę oraz świeżą, posiekaną kolendrę, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Kurczak:

Kurczaka kroimy w cienkie paski o grubości 0,5 cm i przekładamy do miski. Dodajemy do niego oliwę, świeżo zmielony pieprz, sól, paprykę ostrą, kmin rzymski oraz czosnek. Całość mieszamy i smażymy na rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty tak jak jest to pokazane na filmie.

Do podsmażonego kurczaka dodajemy cebulę oraz papryki i smażymy jeszcze ok 3 minuty.

Tortille:

Kiedy kurczak się smaży tortille smarujemy delikatnie salsą z obu stron i smażymy na patelni przez ok 30 sekund z każdej strony.

Przygotowanie i podanie:

Kiedy wszystko jest gotowe na tortillę wykładamy guacamole, kurczaka z warzywami, odrobinę salsy, świeżą kolendrę oraz śmietanę i zwijamy.

Tak przygotowane fajitas podajemy z ryżem, guacamole oraz resztą salsy. Smacznego!

 

Jeżeli kochacie dania z papryką nie możecie przegapić przepisu na przepyszne węgierskie leczo.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat