Doradca Smaku II, odc. 42 : Caponata

odc. 42 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 42 : Caponata

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    300 g
  • bakłażan

    300 g
  • cebula

    1 szt.
  • seler naciowy

    1 szt.
  • kapary

    20 g
  • oliwki zielone

    50 g
  • olej

    20 ml
  • liść laurowy

  • zioła prowansalskie

  • bazylia

    1 pęczek
  • cukier

    10 g
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 42 : Caponata foto
Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy w sitko i posypujemy solą morską. Po około 20 minutach bakłażan będzie już miękki.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 42 : Caponata foto
Seler naciowy kroimy w drobne plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki. Tylko twardą część pomidora kroimy w kostkę.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 42 : Caponata foto
Bakłażana płuczemy w wodzie, odsączamy na sitku.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy bakłażana ok. 4 minuty. Przekładamy usmażonego bakłażana na sitko.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 42 : Caponata foto
Na tej samej patelni smażymy pomidory, selera i cebulkę ok. 2-3 minut. Doprawiamy, solą morską, pieprzem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami prowansalskimi i szczyptą cukru. Do całości dodajemy odsączonego bakłażana, mieszamy i dodajemy kapary i oliwki zielone.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 42 : Caponata foto
Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i dolewamy oliwę z oliwek. Danie jest gotowe do podania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat