odc. 28 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Indyjski dal z soczewicy, odc. 28

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dal z soczewicy to wyśmienite jednogarnkowe danie wegetariańskie. W tym przepisie króluje brązowa soczewica, czosnek, cebula i pomidory doprawione kurkumą i garama masala. Daniu towarzyszy mango lassi – orzeźwiający koktajl z mango, jogurtu, mleka kokosowego i szczypty kardamonu. Pyszności!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na dal:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pomidory

    2 sztuki
  • imbir starty

    2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    30 mililitrów
  • soczewica brązowa

    250 gramów
  • pomidor pelati

    200 gramów
  • bulion warzywny

    200 mililitrów
  • śmietana

    3 łyżeczki
  • chleb naan

    4 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek

Do smaku:

  • kurkuma mielona

  • garam masala

  • sól morska

Na mango lassi:

  • mango

    1 sztuka
  • pulpa z mango

  • mleko kokosowe

    200 mililitrów
  • jogurt naturalny

    200 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dal:

Kroimy kolejno czosnek, cebulę, paprykę i wyparzone pomidory bez skórki. Obieramy imbir łyżeczką, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Rozgrzewamy w garnku olej rzepakowy. Wrzucamy warzywa w takiej kolejności jak je kroiliśmy. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy kurkumę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy soczewicę, mieszamy z resztą składników. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati, mieszamy. Dodajemy przyprawę garam masala i szczyptę soli, wszystko mieszamy. Wlewamy odrobinę bulionu warzywnego. Gotujemy 15 minut. 

Mango lassi:

Mango obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do blendera. Miksujemy na wolnych, następnie szybkich obrotach przez minutę. Dodajemy pulpę, mleko kokosowe, jogurt naturalny, szczyptę kardamonu i ponownie miksujemy całość. (Jeżeli napój jest zbyt rzadki, zagęszczamy większą ilością jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego). Schładzamy.

Podanie:

Indyjski dal wykładamy na talerz. Na środek dodajemy 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany i dekorujemy dużą ilością posiekanej natki pietruszki (lub, jak wolicie, kolendry). Podajemy ze schłodzonym koktajlem mango lassi oraz z chlebkami pita.

Wskazówki:

Soczewica ugotowana lub z puszki.

Doradca Smaku
Korzeń imbiru ma nieregularne kształty i bardzo trudno go obrać nożem, dlatego obieramy go zeskrobując skórę łyżeczką. Dal można jeść na ciepło lub na zimno – należy go zmiksować (jako dodatek do pieczywa). Kwaśną śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem bałkańskim.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat