Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku XI: Indyjski dal z soczewicy, odc. 28

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(82)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dal z soczewicy to wyśmienite jednogarnkowe danie wegetariańskie. W tym przepisie króluje brązowa soczewica, czosnek, cebula i pomidory doprawione kurkumą i garama masala. Daniu towarzyszy mango lassi – orzeźwiający koktajl z mango, jogurtu, mleka kokosowego i szczypty kardamonu. Pyszności!

Składniki:

Na dal:

czosnek
2 ząbki
cebula
1 sztuka
papryka czerwona
1 sztuka
pomidory
2 sztuki
imbir starty
2 łyżeczki
olej rzepakowy
30 mililitrów
soczewica brązowa
250 gramów
pomidor pelati
200 gramów
bulion warzywny
200 mililitrów
śmietana
3 łyżeczki
chleb naan
4 sztuki
natka pietruszki
1 pęczek

Do smaku:

Kurkuma mielona Prymat
Sklep Prymat
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Na mango lassi:

mango
1 sztuka
pulpa z mango
mleko kokosowe
200 mililitrów
jogurt naturalny
200 mililitrów

Porada

Korzeń imbiru ma nieregularne kształty i bardzo trudno go obrać nożem, dlatego obieramy go zeskrobując skórę łyżeczką. Dal można jeść na ciepło lub na zimno – należy go zmiksować (jako dodatek do pieczywa). Kwaśną śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem bałkańskim.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Indyjski dal z soczewicy, odc. 28

Dal:

Kroimy kolejno czosnek, cebulę, paprykę i wyparzone pomidory bez skórki. Obieramy imbir łyżeczką, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Rozgrzewamy w garnku olej rzepakowy. Wrzucamy warzywa w takiej kolejności jak je kroiliśmy. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy kurkumę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy soczewicę, mieszamy z resztą składników. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati, mieszamy. Dodajemy przyprawę garam masala i szczyptę soli, wszystko mieszamy. Wlewamy odrobinę bulionu warzywnego. Gotujemy 15 minut. 

Mango lassi:

Mango obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do blendera. Miksujemy na wolnych, następnie szybkich obrotach przez minutę. Dodajemy pulpę, mleko kokosowe, jogurt naturalny, szczyptę kardamonu i ponownie miksujemy całość. (Jeżeli napój jest zbyt rzadki, zagęszczamy większą ilością jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego). Schładzamy.

Podanie:

Indyjski dal wykładamy na talerz. Na środek dodajemy 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany i dekorujemy dużą ilością posiekanej natki pietruszki (lub, jak wolicie, kolendry). Podajemy ze schłodzonym koktajlem mango lassi oraz z chlebkami pita.

Wskazówki:

Soczewica ugotowana lub z puszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak