Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Indyjski dal z soczewicy, odc. 28
Dal:
Kroimy kolejno czosnek, cebulę, paprykę i wyparzone pomidory bez skórki. Obieramy imbir łyżeczką, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Rozgrzewamy w garnku olej rzepakowy. Wrzucamy warzywa w takiej kolejności jak je kroiliśmy. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy kurkumę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy soczewicę, mieszamy z resztą składników. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati, mieszamy. Dodajemy przyprawę garam masala i szczyptę soli, wszystko mieszamy. Wlewamy odrobinę bulionu warzywnego. Gotujemy 15 minut.
Mango lassi:
Mango obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do blendera. Miksujemy na wolnych, następnie szybkich obrotach przez minutę. Dodajemy pulpę, mleko kokosowe, jogurt naturalny, szczyptę kardamonu i ponownie miksujemy całość. (Jeżeli napój jest zbyt rzadki, zagęszczamy większą ilością jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego). Schładzamy.
Podanie:
Indyjski dal wykładamy na talerz. Na środek dodajemy 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany i dekorujemy dużą ilością posiekanej natki pietruszki (lub, jak wolicie, kolendry). Podajemy ze schłodzonym koktajlem mango lassi oraz z chlebkami pita.
Wskazówki:
Soczewica ugotowana lub z puszki.