Doradca Smaku XI: Indyjski dal z soczewicy, odc. 28

odc. 28 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Indyjski dal z soczewicy, odc. 28

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dal z soczewicy to wyśmienite jednogarnkowe danie wegetariańskie. W tym przepisie króluje brązowa soczewica, czosnek, cebula i pomidory doprawione kurkumą i garama masala. Daniu towarzyszy mango lassi – orzeźwiający koktajl z mango, jogurtu, mleka kokosowego i szczypty kardamonu. Pyszności!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na dal:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pomidory

    2 sztuki
  • imbir starty

    2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    30 mililitrów
  • soczewica brązowa

    250 gramów
  • pomidor pelati

    200 gramów
  • bulion warzywny

    200 mililitrów
  • śmietana

    3 łyżeczki
  • chleb naan

    4 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek

Do smaku:

  • Kurkuma mielona Prymat

  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Na mango lassi:

  • mango

    1 sztuka
  • pulpa z mango

  • mleko kokosowe

    200 mililitrów
  • jogurt naturalny

    200 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XI: Indyjski dal z soczewicy, odc. 28

Dal:

Kroimy kolejno czosnek, cebulę, paprykę i wyparzone pomidory bez skórki. Obieramy imbir łyżeczką, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Rozgrzewamy w garnku olej rzepakowy. Wrzucamy warzywa w takiej kolejności jak je kroiliśmy. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy kurkumę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy soczewicę, mieszamy z resztą składników. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati, mieszamy. Dodajemy przyprawę garam masala i szczyptę soli, wszystko mieszamy. Wlewamy odrobinę bulionu warzywnego. Gotujemy 15 minut. 

Mango lassi:

Mango obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do blendera. Miksujemy na wolnych, następnie szybkich obrotach przez minutę. Dodajemy pulpę, mleko kokosowe, jogurt naturalny, szczyptę kardamonu i ponownie miksujemy całość. (Jeżeli napój jest zbyt rzadki, zagęszczamy większą ilością jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego). Schładzamy.

Podanie:

Indyjski dal wykładamy na talerz. Na środek dodajemy 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany i dekorujemy dużą ilością posiekanej natki pietruszki (lub, jak wolicie, kolendry). Podajemy ze schłodzonym koktajlem mango lassi oraz z chlebkami pita.

Wskazówki:

Soczewica ugotowana lub z puszki.

Doradca Smaku
Korzeń imbiru ma nieregularne kształty i bardzo trudno go obrać nożem, dlatego obieramy go zeskrobując skórę łyżeczką. Dal można jeść na ciepło lub na zimno – należy go zmiksować (jako dodatek do pieczywa). Kwaśną śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem bałkańskim.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat