Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na dal:
-
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
papryka czerwona
1 sztuka -
pomidory
2 sztuki -
imbir starty
2 łyżeczki -
olej rzepakowy
30 mililitrów -
soczewica brązowa
250 gramów -
pomidor pelati
200 gramów -
bulion warzywny
200 mililitrów -
śmietana
3 łyżeczki -
chleb naan
4 sztuki -
natka pietruszki
1 pęczek
Do smaku:
-
Kurkuma mielona Prymat
-
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Na mango lassi:
-
mango
1 sztuka -
pulpa z mango
-
mleko kokosowe
200 mililitrów -
jogurt naturalny
200 mililitrów
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XI: Indyjski dal z soczewicy, odc. 28
Dal:
Kroimy kolejno czosnek, cebulę, paprykę i wyparzone pomidory bez skórki. Obieramy imbir łyżeczką, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Rozgrzewamy w garnku olej rzepakowy. Wrzucamy warzywa w takiej kolejności jak je kroiliśmy. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy kurkumę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy soczewicę, mieszamy z resztą składników. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati, mieszamy. Dodajemy przyprawę garam masala i szczyptę soli, wszystko mieszamy. Wlewamy odrobinę bulionu warzywnego. Gotujemy 15 minut.
Mango lassi:
Mango obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do blendera. Miksujemy na wolnych, następnie szybkich obrotach przez minutę. Dodajemy pulpę, mleko kokosowe, jogurt naturalny, szczyptę kardamonu i ponownie miksujemy całość. (Jeżeli napój jest zbyt rzadki, zagęszczamy większą ilością jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego). Schładzamy.
Podanie:
Indyjski dal wykładamy na talerz. Na środek dodajemy 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany i dekorujemy dużą ilością posiekanej natki pietruszki (lub, jak wolicie, kolendry). Podajemy ze schłodzonym koktajlem mango lassi oraz z chlebkami pita.
Wskazówki:
Soczewica ugotowana lub z puszki.
Korzeń imbiru ma nieregularne kształty i bardzo trudno go obrać nożem, dlatego obieramy go zeskrobując skórę łyżeczką. Dal można jeść na ciepło lub na zimno – należy go zmiksować (jako dodatek do pieczywa). Kwaśną śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem bałkańskim.![]()
Komentarze (0)