Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z boczniaków

5.0
(50)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Lubicie zaskakiwać swoich najbliższych nowymi potrawami? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was idealny. Wypróbujcie kotlety mielone z boczniaków!

Składniki:

Składniki:

boczniaki 250 gramów
bulion warzywny 500 mililitrów
jajko 1 sztuka
bułka 1 sztuka
mleko 3,2% 500 mililitrów
cebula 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
masło 82% 3 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z boczniaków

Kotlety mielone z boczniaków to wyjątkowa smaczna i sycąca alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Propozycja przypadnie do gustu osobom na diecie bezmięsnej, ale przepis polubią także amatorzy grzybów, w tym boczniaków. 

Kotlety z boczniaków podawaj na wiele sposób - na ciepło do bułki, do ziemniaków, ryżu i ulubionego mixu sałatek.

Boczniaki gotujemy pół godziny w bulionie warzywnym. Odcedzamy, osuszamy.
Bułkę moczymy w mleku, mielimy razem z boczniakami (największe oczka). Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle (1 łyżka), dodajemy do grzybów.

Do masy dodajemy żółtko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy.
Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, delikatnie łączymy.

Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.

Polecam wypróbować także:

Kotlety mielone w sosie śmietanowym

Kotlety mielone wołowe

Kotlety mielone z boczkiem

Kotlety mielone z brokułem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak