Kotlety mielone z boczniaków

Kotlety mielone z boczniaków

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Lubicie zaskakiwać swoich najbliższych nowymi potrawami? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was idealny.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • boczniaki

    250 gramów
  • bulion warzywny

    500 mililitrów
  • jajko

    1 sztuka
  • bułka

    1 sztuka
  • mleko 3,2%

    500 mililitrów
  • cebula

    1 sztuka
  • tarta bułka

    6 łyżek
  • masło 82%

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczniaki gotujemy pół godziny w bulionie warzywnym. Odcedzamy, osuszamy.
Bułkę moczymy w mleku, mielimy razem z boczniakami (największe oczka).
Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle (1 łyżka) , dodajemy do grzybów.
Do masy dodajemy żółtko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy.
Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, delikatnie łączymy.
Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat