Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z boczniaków
Kotlety mielone z boczniaków to wyjątkowa smaczna i sycąca alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Propozycja przypadnie do gustu osobom na diecie bezmięsnej, ale przepis polubią także amatorzy grzybów, w tym boczniaków.
Kotlety z boczniaków podawaj na wiele sposób - na ciepło do bułki, do ziemniaków, ryżu i ulubionego mixu sałatek.
Boczniaki gotujemy pół godziny w bulionie warzywnym. Odcedzamy, osuszamy.
Bułkę moczymy w mleku, mielimy razem z boczniakami (największe oczka). Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle (1 łyżka), dodajemy do grzybów.
Do masy dodajemy żółtko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy.
Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, delikatnie łączymy.
Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.